Många gäddfiskare har redan sett bilderna - och nu rullar även filmen på monstergäddan från Bulgarien. Bedöm själva om ni tror att det är nytt världsrekord. " /> Här är filmen på snackisgäddan från Bulgarien | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Rekord eller inte? Bedöm själva utifrån filmen nedan. Foto: Privat
Här är filmen på snackisgäddan från Bulgarien

Många gäddfiskare har redan sett bilderna – och nu rullar även filmen på monstergäddan från Bulgarien. Bedöm själva om ni tror att det är nytt världsrekord.

Det har alltså gått flera månader som bulgaren Peter Filipov fångade den här gäddan, som enligt hans egna uppgifter vägde 25.3 kilo och var 140 centimeter lång. Som Fiskejournalen berättat tidigare så  har fisken inte registrerats hos IGFA (The international Game Fish Association), och därför är det högst oklart om det kommer att gälla som nytt rekord eller ej. Fisken släpptes tillbaka i sjön, vilket borde locka många rekordsugna fiskare till Bulgarien framöver. Om de nu kan lista ut var den fångades förstås …

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta