Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
I början av juli ska Mariebergs kraftstation rivas. Foto: Uniper
Här är kraftverket som ska rivas i direktsändning

En av de mest efterlängtade händelserna längs Mörrumsån på många år står inför dörren. Mariebergs kraftstation ska nämligen rivas ut – och det finns möjlighet att följa händelseförloppet i direktsändning.

Rivningen av kraftstationen har beskrivits som en katalysator för det redan världskända fisket i Mörrumsån. Nu ska fisken lättare kunna vandra uppströms mot sina lekplatser, och förhoppningsvis bli fler till antalet. 

Nu meddelar organisationerna Dam Removal Europe och Älvräddarna att alla får möjligheten att se hur ett vandringshinder rivs! Under DRE:s webinar onsdagen 1 juli får du i direktsändning se när delar av anläggningen rivs ner. Det bjuds även på föreläsningar av personer med stor erfarenhet av avveckling av olika former av vandringshinder. Läs mer här på DRE:s hemsida!

Relaterad nyhet från din region
45 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta