Sverige – vi har ett resultat. Sent på söndagen stängdes årets säsong av den riksomfattande tävlingen Sommargäddan/TheBig5, och under måndagskvällen blev det klart vilka av de 504 lagen som får göra upp i finalen kommande helg. " /> Här är lagen som tog sig till final i Sommargäddan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Jimmy Eriksson i Team Kaos med 130 centimeter lång gädda, som var den längsta i grundomgången. Foto: Privat
Här är lagen som tog sig till final i Sommargäddan

Sverige – vi har ett resultat. Sent på söndagen stängdes årets säsong av den riksomfattande tävlingen Sommargäddan/TheBig5, och under måndagskvällen blev det klart vilka av de 504 lagen som får göra upp i finalen kommande helg.

Sommargäddan 2019 blev större än vad arrangörerna vågade hoppas på, och totalt var det 504 (!) lag över hela landet som gjorde upp i grundomgången. Dessa rapporterade tillsammans in 2 500 gäddor, varav några praktexemplar kring drömgränsen 130 centimeter. Jimmy Eriksson i fjolårsvinnarna Team Kaos registrerade kvalomgångens längsta fisk på exakt 130 centimeter, men hans låg nådde inte fram till finalen detta år.

Nu ska det avgöras vilka som tar hem slutsegern, och förutom de fem zonvinnarna så blir det fem team som gör upp i finalen via wildcards. Tävlingen kommer att avgöras under 31 augusti-1 september, och finalisterna får välja valfritt vatten. Hela tävlingen går att följa live via tävlingen hemsida.

Här är lagen som gick till final: Zonvinnare Norr: ACWA Fishing, Mitt: Autopike Fishingteam Sweden, Väst: Garmin-Sons of Fishes, Öst: Boxholmarna, Syd: Mad Pikers.

Wildcards: Savage Gear Northern Influense, Team RDK, Team Eptm, Team Gesto Fishing 1, Team Gesto Fishing 2.

Var med och tävla om en gäddutrustning:

Vinn en grym gäddutrustning från Savage Gear

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta