Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Foto: Privat
Här är säkraste vägen till vinterlaxen i Vänern

Laxfisket är hett trots att det är kyligt. Just nu rullar det in rapporter om häftiga fisken på både Vänern och Vättern, och för er som vill veta säkraste vägen till hugg så kommer här lite experttips.

Det är Vänernkännaren Fredrik Andersson i Götene SFK som bjuder Fiskejournalens läsare på ett paket med råd för er som vill tampas med storlax, och kanske några bättre öringar.

1: Säkerheten. 
Beakta vindprognoser och is. Ha koll på din båt och personlig säkerhet. VHF-radion är viktigare än det senaste ekolodet. Byt mobilnummer/VHF-anrop med andra trollare vid rampen och håll lite koll på varandra där ute.

2: Fiska där fisken är.

Håll koll på fångstrapporter med mera på sociala medier. Skaffa dig ett kontaktnät med andra trollare, var lika noga med att ge och ta information om vart fisket är hett. Lämna inte området i onödan, fisken har oftast markanta huggperioder, så stanna kvar om området känns hett. ”Transporttrolling” brukar inte vara effektivt.

3: Löja eller ”plast och plåt”?
Långsam trolling med löja brukar vintertid vara effektivare än snabbare trolling med ”plast och plåt”. Men vissa dagar utklassar vobbler, pluggar och skedar även de mest skimrande löjor, så ha även med draglådorna ut!

Till sist så bör man beakta att ett bra fiske i Vänern efter lax och öring till stor del beror på de smoltutsättningar som Laxfond Vänern ombesörjer. Ett smolt kostar cirka 30 kronor och man brukar räkna med att det krävs cirka 10 smolt per vuxen fångad fisk. Det är därför viktigt att vara med och ”betala tillbaka till sjön” genom att skänka en slant till Laxfonden eller din lokala trollingklubbs smoltinsamling. Glöm inte heller att rapportera dina fångster/bomturer i Fångstdatabanken, det är viktigt för förvaltningen och varje rapporterad fisk alstrar ett nytt smolt i sjön, hälsar Fredrik Andersson.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta