Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
När hugger abborren och varför – och hur ska beståndet förvaltas? Det är några frågor som ett nytt projekt kanske ger svar på. Foto: Anders Lundin
Här är samarbetet som kan ge svar på fiskets gåtor

Allt fler fiskar – och då utsätts fiskbestånd för ökad press. Nu inleds ett samarbete som både kan gynna fisk och fiskare, nämligen mellan fiskekortsaktören iFiske och Linnéuniversitet.

Digitaliseringen innebär att det går att djupa dykare ned i statistisk än någonsin. En ledande aktör inom detta är iFiske, som nu delar med sig av sin insamlade kunskap, nämligen fångsdata från 10 år tillbaka.

Så här beskriver de själva projektet som de inleder med Linnéuniversitet:
”Nappar det bättre när det regnar? Mår gäddan bra om jag släpper tillbaka den? När nappar abborren som bäst? Ja, vem vet… Tack vare ett nytt samarbete mellan iFiske och Linnéuniversitet kanske vi kan få svar på dessa frågor och många fler som omgärdar sportfisket”.

De konstaterar att sportfiskets baksida är ett högre fisketryck, som eventuellt kan påverka de naturliga fiskebestånden negativt på sikt. Fångststatistik kan därför ge en värdefull återkoppling till olika fiskevårdsåtgärder, till exempel vad en stödutsättning av fisk ger tillbaka i praktiken.
– Förr grundade sig fångstrapportering ofta på att dagens fångst skulle noteras på baksidan av en papperslapp som lämnades in en brevlåda. Detta ledde självklart till ett lågt deltagande och bristfällig statistik, säger Thomas Abrahamsson på iFiske.se.

Hur påverkar vädret?
Linnéuniversitetet kommer få rätt att nyttja iFiskes fångstdatabas, och målet är att besvara frågeställningar om hur förändringar i fisketryck påverkar fiskbestånd, besvara frågor runt utvecklingen av catch-and-release som fiskemetod och även titta på hur väderförhållanden påverkar fiskets framgång.
– Det är ett unikt och omfattande underlag som tillåter att svara på ett flertal kärnfrågor avseende sportfiskets utveckling och dess konsekvenser för fiskbestånden säger Petter Tibblin, Biträdande lektor i Fiskekologi Linnéuniversitet.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Isaksson i Team Smurf med en lax på 103 centimeter och 13,12 kilo. Foto: Privat
Gigantiska laxar landades under Kinnekulleträffen

Så är slaget om Vänern över. Den klassiska trollingtävlingen Kinnekulleträffen gick i hamn enligt förhoppningarna, med riktigt tunga fiskar i toppen av resultatlistan.

Segrarna i Kinnekulleträffen, Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule.

Det blev på flera sätt en annorlunda upplaga av Kinnekulleträffen, inte minst med tanke på att den avgjordes online och i utspridd form. Anmärkningsvärt är också att det fångades ovanligt stora fiskar, med två laxar över 13 kilo. Jonas Lidberg i team Iogt-Nto var allra värst med en bjässe på hela 104 centimeter och 13,42 kilo. Fredrik Isaksson i Team Smurf var inte mycket sämre med ett exemplar på 103 centimeter och 13,12 kilo.
– Två fiskar över 13 kilo är ju fantastiskt, och dessutom många över 10 kilo, säger tävlingsledaren Fredrik Andersson när han sitter och sammanställer alla rapporter från helgen.

Enligt honom har allt gått enligt förhoppningarna.
– Det var blåsiga förmiddagar, men lugna eftermiddagar. Det har bara varit

Jonas Lidberg med sin 13,42 kilo tunga lax.

glada miner och ett bra fiske, hälsar han.

De stora fiskarna till trots så fick varken Jonas Lidberg eller Fredrik Isaksson kliva upp på prispallen i huvudtävlingen. Segrade gjorde istället Kristofer Larsson och Robin Johansson i Team De Gule, på 681 centimeter. Tvåa blev Team J-S (Joakim Sahlberg, David Skoglund) på 628 centimeter och trea Team Ozza/Messi (Mattias Olsson, Henrik Messfeldt) med 624 centimeter.

– Vi går som på moln. Vi lade mycket tid på att leta fisk inför helgen, och redan på lördagen så hamnade vi i ett riktigt racerfiske och lade grunden för segern, berättar Kristofer Larsson i segerlaget.

De fick ingen lax över 10 kilo, men deras 9 fiskar hade ett väldigt högt snitt på över 75 centimeter.

– Vi vara oroliga för att vi skulle bli passerade på slutet, så vi skrek rakt ut när vi fick beskedet, säger Kristofer Larsson som är en van trollingfiskare och bland annat driver egen guideverksamhet.
Grattis till er, säger vi på Fiskejournalen!

Här hittar ni alla resultat, och dessutom bilder på de största fiskarna.

Du kanske även gillar detta