Fiskejournalen säger i dag grattis till Georgios Toris och företaget Salta Lure Company från Gävle. Hans uppfinning HooBit har nämligen utsetts till årets saltvattendrag på Big rock fishing show i Nashville, den största fackhandelsmässan i USA. " />
Annons
Här är det svenska draget som tar världen med storm | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
HooBit utsågs till årets saltvattendrag på Big rock fishing show i Nashville, den största fackhandelsmässan i USA. Foto: Privat
Här är det svenska draget som tar världen med storm

Fiskejournalen säger i dag grattis till Georgios Toris och företaget Salta Lure Company från Gävle. Hans uppfinning HooBit har nämligen utsetts till årets saltvattendrag på Big rock fishing show i Nashville, den största fackhandelsmässan i USA.

Uppfinnaren och betesbyggaren Georgios Toris från Gävle. Foto: Privat

– Fantastiskt, tack så mycket. Det här betyder enormt mycket för oss, och betyder att vi ligger rätt till, att vår design säljer, säger Georgios Toris när vi ringer upp och gratulerar.

Det har onekligen varit en händelserik episod för gänget bakom företaget Salta Lure Company, som förutom Georgios består av Malte Åström, Per Wallström och Lisa Berg. När draget HooBit lanserades så hamnade de exempelvis i en konflikt med filmbolaget bakom ”Sagan om Ringen”, huruvida de skulle få använda namnet HooBit. Dispyten är inte helt avgjord ännu, men just nu säljs draget under namnet MagTrak genom den amerikanske licenstillverkaren Mag Bay lures.

Det unika med draget är magnet-lösningen, som sägs ge en unik prestanda. Kroken under buken befinner sig ständigt i ”stinger-position”, genom att den fixeras i en skåra med multipla magnetfält. Det gör att kroken inte virvlar omkring och trasslar in sig i linor eller skaver på betet.

Försäljningen startade förra våren och hittills har omkring tusen drag sålts, och parallellt med de nationella framgångarna så är det febril aktivitet i snickarverkstaden hemma i Gävle. Salta Lure Company planerar att släppa en helt ny serie saltvattendrag, och kommer även att rikta in sig mot den nordiska marknaden inom kort med en familj sötvattendrag.

– Vi håller precis på med en ny hemsida, där vi kommer att presentera våra produkter. Just nu testas några fler prototyper, och två av den helt nya unika hybriddragtypen HooBit STL (skirted trolling lure) har nyligen blivit offentliga i PRV:s designtidning. Kort beskrivet är detta en korsning av en djupdykande höghastighetsvobbler och en så kallad ”Skirted Trolling Lure”. Vi kallar den nya dragtypen eller dragfamiljen för ”hybrid-head”.

HooBit är framtaget för stora saltvattenfiskar, vilket gör att det inte direkt lämpar sig för abborrfiske i trakterna runt Gävle, som Georgios föredrar när han själv får en stund över för fiske.

– Men vi håller som sagt på att ta fram beten för svenska vatten, exempelvis laxdrag och gäddwobblers, där vi kommer utnyttja den här magneten på olika sätt. Håll utkik på hemsidan, hälsar Georgios Toris.

Här kan ni läsa mer om det prisade draget HooBit, och även se det i aktion.

Läs mer nyheter i Fiskejournalen:

https://www.fiskejournalen.se/klart-med-svenskt-landslag-kaptenen-vadjar-om-stod/

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Det protesterades mot både odlingsindustrin och oljeindustrin i Oslo. Foto: Från Extinction Rebellion Norways Facebooksida
Aktivister i klistret – limmade fast sig mot laxodlingar

Den norska laxodlingsindustrin stöter på patrull även inom det egna landets gränser. På måndagen limmade aktivister från gruppen Extinction Rebellion fast sig vid ingången till Närings- och fiskeridepartementet i Oslo.

Det hela handlade om en protest mot odlingsindustrin, och om hur den anses vara oetisk och till skada för både havsmiljön och den vilda laxen. Det var tre aktivister, utklädda till laxar, som hade limmat fast sig, och bredvid stod grupper med plakat och förde fram sina budskap. Polispatruller, till både fots och till häst, skickades till platsen för att övervaka situationen. 

– Vi hoppas att de blir arresterade, sa Cinta Hondsmerk från Extinction Rebellion till norska TV 2.
Anledningen till den önskan var att det i så fall skulle ge protesten större uppmärksamhet, och att de i grund och botten var beredda att ge upp sin frihet för sakens skull.

Upplösningen på dramat framgick inte av TV 2:s rapportering under måndagen, men här kan du se bilder från händelsen. Samtidigt som aktionen mot Närings- och fiskeridepartementet pågick en rad andra protester i Oslo, bland annat med budskapet att oljeåldern är över och att samhället måste göra en grön omstart.

Du kanske även gillar detta