Efter en mycket spännande kamp ända in i slutet står det klart att Gustav Yxell från Halmstad vann årets upplaga av Artjakten. Med bland annat Sveriges tredje krokfångade tångsnälla genom tiderna lyckades Gustav fånga hela 54 arter i Sverige på en och samma sommar! " /> Här är unga sportfiskarna som vann Artjakten! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Gustav Yxell är en sällsynt flitig fiskare – och värdig vinnare av Artjakten 2019.
Här är unga sportfiskarna som vann Artjakten!

Efter en mycket spännande kamp ända in i slutet står det klart att Gustav Yxell från Halmstad vann årets upplaga av Artjakten. Med bland annat Sveriges tredje krokfångade tångsnälla genom tiderna lyckades Gustav fånga hela 54 arter i Sverige på en och samma sommar!

Wilmer Ingrids långa gädda utsågs till årets mest spektakulära fisk.

Sommarens stora fiskeäventyr är nu till ända. Mer än 350 aktiva barn från runt omkring i Sverige har anmält fångade fiskar under tre intensiva sommarmånader till Fiskejournalens, Sportfiskarnas och Abu Garcias webtävling Artjakten. Totalt fångades hela 76 arter och som segrare i huvudklassen ”flest arter” stod på söndagsmorgonen hallänningen Gustav Yxell tätt följd av Erik Maripuu från Ås.

– Jag vet faktiskt inte riktigt hur det känns ännu, men jag är glad! Jag bestämde faktiskt redan förra sommaren för att satsa på årets Artjakten under och att avsluta sommaren med att vinna var väldigt kul. ”Grymt fiskat” till alla, men särskilt till Erik Maripuu som gjorde mig väldigt stressad, genom att rapportera in två arter de sista timmarna av tävlingen, samtidigt som jag satt vid Nissans strand och metade lake, berättar segraren.

På frågan om hur Gustav rankar sina fångster svarar han:

– Den som var svårast att fånga var i alla fall rödspättan, det är ju inte den mest ovanliga arten men jag fick lägga flera riktade pass. Men högst rankar jag min havsnål som jag fångade utanför Västervik. Anledningen till att jag rankar den så högt är att den har en så extremt liten mun och därav är det väldigt svårt att lyckas kroka dem. Jag har i efterhand fått höra att vissa artfiskare fiskat på 100-tals individer utan att kroka en enda!

På en högst hedrande andraplats kom som sagt Erik Maripuu med sina imponerande 53 arter. Tufft såklart att förlora med bara en art, men Erik kan trösta sig med att han vann deltävlingen ”Flest sötvattensarter” – 30 stycken – en fantastisk insats! På en tredjeplats kom ännu en deltagare från fiskeklanen Maripuu (som för övrigt håller på 3 av 5 platser i topp 5). Moa Maripuu fångade finfina 46 arter.

Priset för årets mest spektakulära fångst var en tuff nöt att avgöra i år. Till slut kom dock Sportfiskarnas jury fram till att Wilmer Ingrids blir segrare för sin långa och häftigt fotade gädda. Wilmer och övriga pristagare får superfina proffsprylar från Abu Garcia. De 300 första som anmälde sig till tävlingen fick alla också det mångsidiga betet Zazaa från Abu.

Extra noterbart för årets tävling är i övrigt att sex av tio i 10-topp var tjejer. Detta är glädjande siffror som visar på att tjejers fiske är på stark frammarsch!

Artjakten är självklart tillbaka nästa år!

Läs om fler framgångsrika fiskare:

Linnea Lönn levererar storfiskar på löpande band

Relaterad nyhet från din region
6 minuter sedan Sverige Anders Lundin
"Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem", säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet. Foto: Hans Isaacson
Fler drunkningstillbud – fiskare gick inte att rädda

De svaga isarna fortsätter att skörda människoliv i södra landsdelarna. Totalt har det rapporterats in åtta döda på tre dagar genom drunkningstillbud.

Fiskejournalen berättade i fredags om att fyra män omkom efter ett drama på Vallsjön i Sävsjö, där två män gått ut för att fiska. Isen brast för dem, och när några kamrater försökte rädda de nödställda så dog även de.
På lördagen dog ytterligare två män i Katrineholm och ytterligare en i Enköping sedan de gått genom isen.

På söndagskvällen kom också beskedet att en sportfiskare avlidit efter en räddningsinsats i Värnamo.
Räddningstjänsten larmades till den aktuella sjön och de använde räddningspulka för att ta sig ut till den nödställde mannen.
– Det var två brandmän som stack ut direkt. Men det tog lång tid, eftersom de först inte hittade honom, berättar ett vittne som Fiskejournalen pratat med.
– Vi hittade mannen under vattnet strax före klockan 12, säger Niklas Andersson, insatsledare vid räddningstjänsten, till SVT Jönköping.
Mannen fördes till sjukhus, där han senare avled.

”Förstört” statistiken
Nu går flera aktörer ut och varnar för svaga isar, med hopp om att det inte ska ske några fler drunkningsolyckor i vinter.
– Vi har redan ”förstört” statistiken i år och jag är rädd att den kommer bli ovanligt mörk. Jag vet inte hur vi ska få folk att förstå. Nu hoppas jag faktiskt att isarna smälter och försvinner så att folk inte kan gå ut på dem, säger Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet, till Aftonbladet.

Här är några enkla regler för ökad säkerhet:
1) Undersök isens bärighet innan du går ut på den och vid förflyttningar. Använd ispik eller isborr.
Ta hjälp och råd från erfarna om du är det minsta osäker.
2) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
3) Kolla gärna med närboende eller fiskeklubbar som ofta kan ge en bra bild av isläget.
4) Var aldrig ensam på isen. Att själv ta sig upp om sen brister kan vara svårt för den som inte är vältränad.
5) Använd säkerhetsutrustning som isdubbar (bärs under hakan) och lättåtkomlig säkerhetslina. Någon form av flythjälp kan vara avgörande om du går igenom isen.
6) Undvik strömsatta områden som in- och utlopp och sund.
7) Kör inte skoter på okänd is.
8) Håll dig på land om det finns minsta anledning att tro att isen kan vara farlig. (Källa Issäkerhetsrådet)

Du kanske även gillar detta