Efter en mycket spännande kamp ända in i slutet står det klart att Gustav Yxell från Halmstad vann årets upplaga av Artjakten. Med bland annat Sveriges tredje krokfångade tångsnälla genom tiderna lyckades Gustav fånga hela 54 arter i Sverige på en och samma sommar! " />
Annons
Här är unga sportfiskarna som vann Artjakten! | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Gustav Yxell är en sällsynt flitig fiskare – och värdig vinnare av Artjakten 2019.
Här är unga sportfiskarna som vann Artjakten!

Efter en mycket spännande kamp ända in i slutet står det klart att Gustav Yxell från Halmstad vann årets upplaga av Artjakten. Med bland annat Sveriges tredje krokfångade tångsnälla genom tiderna lyckades Gustav fånga hela 54 arter i Sverige på en och samma sommar!

Wilmer Ingrids långa gädda utsågs till årets mest spektakulära fisk.

Sommarens stora fiskeäventyr är nu till ända. Mer än 350 aktiva barn från runt omkring i Sverige har anmält fångade fiskar under tre intensiva sommarmånader till Fiskejournalens, Sportfiskarnas och Abu Garcias webtävling Artjakten. Totalt fångades hela 76 arter och som segrare i huvudklassen ”flest arter” stod på söndagsmorgonen hallänningen Gustav Yxell tätt följd av Erik Maripuu från Ås.

– Jag vet faktiskt inte riktigt hur det känns ännu, men jag är glad! Jag bestämde faktiskt redan förra sommaren för att satsa på årets Artjakten under och att avsluta sommaren med att vinna var väldigt kul. ”Grymt fiskat” till alla, men särskilt till Erik Maripuu som gjorde mig väldigt stressad, genom att rapportera in två arter de sista timmarna av tävlingen, samtidigt som jag satt vid Nissans strand och metade lake, berättar segraren.

På frågan om hur Gustav rankar sina fångster svarar han:

– Den som var svårast att fånga var i alla fall rödspättan, det är ju inte den mest ovanliga arten men jag fick lägga flera riktade pass. Men högst rankar jag min havsnål som jag fångade utanför Västervik. Anledningen till att jag rankar den så högt är att den har en så extremt liten mun och därav är det väldigt svårt att lyckas kroka dem. Jag har i efterhand fått höra att vissa artfiskare fiskat på 100-tals individer utan att kroka en enda!

På en högst hedrande andraplats kom som sagt Erik Maripuu med sina imponerande 53 arter. Tufft såklart att förlora med bara en art, men Erik kan trösta sig med att han vann deltävlingen ”Flest sötvattensarter” – 30 stycken – en fantastisk insats! På en tredjeplats kom ännu en deltagare från fiskeklanen Maripuu (som för övrigt håller på 3 av 5 platser i topp 5). Moa Maripuu fångade finfina 46 arter.

Priset för årets mest spektakulära fångst var en tuff nöt att avgöra i år. Till slut kom dock Sportfiskarnas jury fram till att Wilmer Ingrids blir segrare för sin långa och häftigt fotade gädda. Wilmer och övriga pristagare får superfina proffsprylar från Abu Garcia. De 300 första som anmälde sig till tävlingen fick alla också det mångsidiga betet Zazaa från Abu.

Extra noterbart för årets tävling är i övrigt att sex av tio i 10-topp var tjejer. Detta är glädjande siffror som visar på att tjejers fiske är på stark frammarsch!

Artjakten är självklart tillbaka nästa år!

Läs om fler framgångsrika fiskare:

Linnea Lönn levererar storfiskar på löpande band

Relaterad nyhet från din region
16 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En del av Shimanos svenska team, från vänster: Carl Sterner, Heikki Turunen, Juha Penttilä, Mats Lagerkvist, Adam Davies, Andreas Rasmussen och Jonathan Bjurstam.
Shimano satsar på fisket i Norden – tar över försäljning

Nästa år är det 100 år sedan varumärket Shimano grundades. Nu kommer beskedet att företaget etablerar sig på nordisk mark och även tar över försäljningen av Shimano fiske.

Snacket om Shimanos satsning i Norden har redan pågått ett tag, och för branschen är det alltså ingen större överraskning att det nu blir officiellt. Det handlar alltså om att Shimano Nordic tar över försäljningen av Shimano fiske i Norden, med bland annat målsättningen att erbjuda sina kunder ett större sortiment.

Ett nytt så kallat ”showroom” står redan klart i Uppsala, och en rad nya medarbetare har installerat sig. På det svenska kontoret finns Carl Sterner, säljchef för fiske i Norden; Jonathan Bjurstam, marknadskoordinator; Jesper Wedin, säljare; samt Mats Lagerkvist, kundsupport och innesälj, meddelar Shimano genom ett pressmeddelande.

Även på Shimanos lokala säljkontor i Norge, Finland och Danmark utökas teamen med nya kollegor med inriktning på fiske.
– Det tog förstås tid att hitta rätt personer, men snart är alla på plats. Samtliga har ju redan en gedigen fiskebakgrund, men vi längtar efter att få bekanta oss med branschen utifrån vår nya roll. Vi ser verkligen fram emot att få lära oss mer om kundernas förutsättningar och behov och tillsammans komma fram till rätt support för dem. Det är superviktigt för oss, säger Carl Sterner i pressmeddelandet.

Målet är också att ”den lokala närvaron kommer även att ha betydelse för marknadsföringen mot slutkonsument, där Shimano kan vara mer lyhörda och anpassningsbara för trender och efterfrågan – oavsett om det gäller produkter eller verksamhet”.

Du kanske även gillar detta