Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen bedömer att skarvbeståndet tål en avskjutning. Foto: Mathew Schwartz
Här blir det jakt på ytterligare 900 skarvar

Fiskejournalen har tidigare berättat om Ljusne sportfiskeklubb, som slagit larm om att fiskbestånden tar enorm skada av den växande skarvpopulationen. Nu är det klart med ytterligare skyddsjakt på 900 skarvar i området.

Det är Länsstyrelsen i Gävleborgs län som gett sitt klartecken, eftersom de anser att en skyddsjakt efter 900 individer i Söderhamns skärgård inte försvårar populationens gynnsamma bevarandestatus på lokal, regional eller nationell nivå, skriver Svensk Jakt.

Det hela sker efter en ansökan från Söderhamn-Norrala viltvårdsområde, där även Skärså fiskarförening, Ljusne sportfiskeklubb samt Stora Enso Skog har gett sitt medgivande.
En inventering under 2020 visade att det fanns omkring 11 000 skarvar i området, och redan i fjol beviljades en skyddsjakt på 1 300 skarvar.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta