Innan du fiskar – skaffa dig koll på säkerheten!

Vinterfiske är kul – men ha säkerheten i beaktning.

Det trevliga vinterfisket kan snabbt övergå till en skräckupplevelse med dödlig utgång om du inte har koll på livsavgörande säkerhetsdetaljer. Här får du via rörliga bilder och information från issakerhet.se koll på läget. Dela med dig till familj och vänner.

För många av oss kom vintern som ett brev på posten och i med den öppnas nya chanser att fiska. Den här tiden på året då isarna på många ställen skiftar i kvalitet så kan det vara bra att titta över säkerhetsläget. Här nedan finner du viktig information du bör tänka på innan du traskar ut på sjön. Filmen kan fungera som en liten tankeställare – för du vet väl att flytoverallen hjälper föga i det iskalla vattnet? Ska man var på den säkra sidan ska man ALLTID ha torrdräkt på sig.

Generella issäkerhetsregler
Farorna med isfiske kan skilja sig mycket åt beroende på vilken is man fiskar på. I norra Sverige blir isen ofta snötäckt och närmare metertjock. Här är ofta de största riskerna att gå igenom isen där det finns strömdrag eller vindråkar. I södra Sverige blir isen tunnare och består oftare av ren is. Under vårvintern kan en is som är säker under morgontimmarna efter en kall natt, snabbt försämras och bli farlig.

Oavsett var i landet man isfiskar finns det några enkla säkerhetsregler att följa:
1. Minst en decimeter kärnis är ett generellt mått på när isen är tillräckligt tjock för isfiske. Observera dock att kärnis snabbt kan försämras på våren, därför är TVÅ DECIMETER KÄRNIS ett bättre mått nu.
2. GÅ INTE UT PÅ OKÄND IS, kontrollera isen själv även om andra isfiskare befinner redan befinner sig ute på isen.
3. HA ALLTID ISDUBBAR utanpå jackan, lättillgängliga under hakan.
4. PROVBORRA/kontrollera alltid isen under varje förflyttning, istjockleken kan variera mycket och is kan förändras snabbt beroende på väderförändringar och ökat strömdrag.
5. Fiska alltid FLERA TILLSAMMANS, då ökar säkerheten, fiska ALDRIG ENSAM på tunn is.
6. Ha med en LÄTTILLGÄNGLIG LIVLINA.
7. Ha med RESERVKLÄDER i en sluten plastpåse, en nedkyld person behöver mycket snabbt ombyte.
8. TA ALDRIG RISKER i onödan, undvik områden med svag is vid förflyttningar även om det innebär omvägar.
9. HAVSISARNA ÄR SÄRSKILT FÖRÄDISKA pga att saltvatten kräver lägre temperatur för att frysa och alltså även tinar snabbare.
10. På vårvintern ska man undvika områden med vassar, bryggor, bojar mm som värms upp av solen och snabbt nöter på isen. KOLLA HELLRE ISEN EN GÅNG FÖR MYCKET!

Läs mer om issäkerhet på: www.issakerhet.se.
Sist men inte minst – njut av fisket!

Publicerad: 25 December 2020
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: