Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Vem fångar längsta gäddorna på Övre Åsunden? Foto: Kelly Sikkema
Här kommer svenska mästarna i gäddfiske koras

Tävlingsfisket efter gädda fortsätter att öka i popularitet, och de som siktar på att bli svenska mästare kan redan nu boka in datumet 2 oktober 2021. Det är nämligen klart att Ulricehamns Fritidsfiskare fått uppdraget att arrangera SM-finalen i gädda då.

Det är Sportfiskarnas tävlingskommitté som utsett Ulricehamns Fritidsfiskare som arrangör av nästa SM i Gädda. Skådeplatsen kommer att vara sjön Övre Åsunden utanför Ulricehamn. De som vill vara med och fajtas om medaljerna måste först ta sig igenom kvalomgången, och Sportfiskarna meddelar att det blir runt 40 lag som kommer att bjudas in till finalen.

Regerande svenska mästare är Team Sportfiskeprylar.se, som i oktober kammade hem guldet före Söder Sportfiske 1 på Mälaren. Håll utkik efter mer info på Sportfiskarnas hemsida.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta