Just nu:
Annons

Nyheter

8 månader sedan Sverige Anders Lundin
Nu har SLU analyserat ålen som bodde i familjen Björgviks brunn. Foto: Martin Björgvik/SLU
Här levde Urshultsålen – så gammal var den

Företeelsen med ålar eller andra fiskar i brunnar var inte alls ovanligt omkring förra sekelskiftet. Uppenbarligen kunde de bli mycket gamla där – och nu har ytterligare en känd brunnsål undersökts.

Det är SLU Aqua som tinat upp Urshultsålen, som utan familjen Björgviks vetskap huserade i deras brunn hemma på gården i Urshult. SLU analyserade fiskens hörselstenar nyligen och kom fram till att den var minst 88 år gammal.

– Alla år är troligen inte synliga men vi kunde i alla fall se 88 årsringar. Sannolikt är dock ålen ännu äldre. Vi kunde också se på otoliten att ålen under sina första fem levnadsår antingen levde i det fria eller hade det väldigt bra i brunnen. Det är stora avstånd mellan de första årsringarna vilket visar att ålen då växte snabbt, men därefter sitter de väldigt tätt vilket tyder på dålig tillväxt, säger Martina Blass som är miljöanalytiker på SLU Aqua.

Ännu mer känd är ”Branteviksålen” i Skåne som enligt sägnerna slängdes ner i brunnen 1859. När den dog 2014 skulle den alltså ha varit minst 155 år gammal. Branteviksålens ålder har dock aldrig kunnat bekräftas. När den hittades död var den i så dåligt skick att hörselstenarna lossnat och försvunnit, enligt SLU.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Valter Åström med sin fantastiska isgädda. Foto: Privat
Unga fick gammelgäddor – dubbla över 14 kilo!

Begreppet ”så stor att armarna inte räckte till”, är nästan på sin plats nu. Det handlar om 11-årige Valter Åström som fick en gädda över magiska 14 kilo i helgen. Dessutom fick kamraten en nästan lika stor.

Jonas Lindberg med den andra kolossen.

Det är sannerligen en ovanlig dubbel som ett glatt fiskegäng i Edsbyn rapporterar om. Trion Emil Olsson, Jonas Lindberg och Valter Åström gick upp tidigt på morgonen för att leta gammelgäddan – och de hittade alltså två exemplar av dem.

Emil Olsson berättar om den lyckade dagen:
– Vi lastade våra pulkor och började pulsa genom snöslask som låg som ett täcke på isen. Efter cirka 25 minuter var vi framme, och klockan 07.45 var alla grejer utsatta och klara. 08:30 hör vi bjällran från ett av mina spön längst bort. Jag ropar på Jonas att han ska springa och dra den så kommer jag och Valter med redskap och ny betesfisk.

När Jonas kom fram så stod gäddan still. Emil kände lite på linan och konstaterade att hon var kvar. Då började den sakta simma iväg och när Jonas gjorde mothugget så tog det tvärstopp.
– Linan bokstavligt talat flyger ut ur rullen när hon gör sin första rusning. Drillningen tar cirka 10 minuter och vi kan enbart se en läpp nere i vårt 200-millimetershål.  Jag lyckas lirka upp henne upp i hålet och ser då bland de största huvud jag någonsin sett på en gädda. Både jag och Jonas får in ett varit gälgrepp och hon är uppe, berättar Emil.
Glädjen var naturligtvis stor, och de mätte den snabbt till 123 centimeter och 14 kilo prick, innan den fick friheten åter.

Valter fick äran
Efter kramkalaset så dröjde det 45 minuter till innan nästa fällning, och då var det Valters tur att känna på tungt gods.
– Jag sitter kvar vid elden och pratar i telefon när Jonas ropar att det är en bättre fisk som Valter har på. Jag tar med redskapen och betesfisk och börjar springa dit. Valter drillar gäddan otroligt fint och efter 5 minuter kom även denna gång ett riktigt stort huvud upp. Jag får in ett bra gälgrepp fort och hon är uppe. Jag tittar på gäddan och sedan på Valter och skriker rakt ut: Vad är det som händer?!
Det visade sig att denna gädda var i samma kaliber, och faktiskt lite mer därtill. Vikten landade på 14,3 kilo och längden på 125 centimeter.

– Vi tar några snabba foton innan Valter så fint släpper ner henne i hålet och tackar för fighten. Vi står där och bara skrattar och kramar om varandra i sån glädje. Ingen av oss förstår absolut ingenting om vad vi har varit med om. Det går verkligen inte att beskriva denna dag med ord hur vi alla känner oss, konstaterar en väldigt nöjd Emil Olsson.

Fint jobbat av er alla tre, och grattis till en magisk dubbel, säger vi på Fiskejournalen.

Du kanske även gillar detta