Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det är många som håller tummarna för att det ska vara möjligt att pimpelfiska denna vinter.
Här lockas det med rekordfiske kommande vinter

Suget efter pimpelfiske rapporteras vara ovanligt stort på många håll i landet. En av anledningarna är att isen lyst med sin frånvaro i flera områden. Nu satsas det för ett rekordfiske i Sollefteå med omnejd.

Sollefteå Fiskevårdsområde har nämligen satt ut rekordstora mängder fisk under den senaste tiden, och det handlar om sjöarna Mjövattnet, Stora Aspsjön, Lilla- och Stora Abborrsjön samt i Västra Spannsjön.
Senast i oktober sattes det ut närmare 2 500 kilo röding och regnbåge i dessa vatten, och det fanns gott om fisk redan innan dess. Totalt rör det sig om drygt 3 000 kilo mer fisk jämfört med föregående år, och förhoppningen är alltså att fiskeentusiasterna i trakten ska få lön för mödan när de ger sig ut i naturen.

– Det är klart att vi tycker det är trevligt att vi kan erbjuda ett bra fiske i våra sjöar och vi märker också av en tydlig uppgång när det gäller fiskeintresset bland allmänheten. Vi säljer mer fiskekort än vi gjort tidigare, säger Runo Lindberg, sekreterare i Sollefteå Fiskevårdsområde, till allehanda.se.
Även han vittnar om att intresset för fiske har stigit med anledning av pandemin. Här kan du läsa mer om fisket inom http://solleftea-fvo.seSollefteå Fiskevårdsområde.

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta