Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Det behövdes onekligen en städinsats längs Medelpads stränder. Foto: Sundsvalls kommun
Här plockades det upp över 8 ton skräp från stränderna

Utanför Sundsvalls kust ligger det fortfarande tusentals tunnor med miljöfarligt avfall – och även på stränderna har det minst sagt varit skräpigt. Nu har det dock samlats in över 8 ton sopor från stränderna.

Det är Sundsvalls kommun som meddelar att det gjorts en stor och viktig insats vid havsnära stränder. Under 6 månader plockades det upp exempelvis flaskor, bildäck, frigolit och annan plast, och sammanlagt blev det 8 520 ton.Kommunen riktar en stor applåd till miljöhjältarna som hjälpte till, och uppmanar samtidigt medborgarna att inte kasta plaster och annat skräp i naturen.

Fiskejournalen har flera gånger tidigare berättat om de tusentals dumpade gifttunnorna utanför Sundsvalls kust, och det pågår sedan länge en process kring hur de ska tas om hand. Vi återkommer till det i en artikel längre fram.

Relaterad nyhet från din region
34 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Finns det något hopp för Östersjötorsken? Ja, det hoppas aktörerna kring den nya forskningsstationen på Gotland. Foto: Laurence
Här är den nya vaggan för krisande Östersjötorsken

Många torskvänner riktar nu blickarna mot Gotland, där det pågår ett projekt som kan bli Östersjötorskens räddning. Sportfiskarna har nämligen fått de första torskarna levererade till sin forskningsstation Ar.

Det är SLU:s forskningsskepp Svea som kommit med en last, som kan visa sig vara sällsynt värdefull för Östersjöns ekosystem. Det handlar om 150 torskar, som till det yttre verkar vara i god kondition. De kommer nu att vara en levande del av demonstrationsprojektet ”ReCod-utsättning av småtorsk i Östersjön”.
Värd för projektet är Uppsala universitet, i samarbete med stiftelsen BalticWaters2030 och Sportfiskarna.

Förhoppningen är att de aktuella torskarna ska bli föräldrar till många yngel, som kommer att få simma ut i havet när de är redo. Sportfiskarnas projektledare Lars Vallin fick påhälsning av TV4 när torskarna släpptes ut i bassängerna.

– Tricket i det här projektet är att försöka knuffa torskens utveckling förbi äggstadiet som är en flaskhals. I forskningsstationen kommer äggen att utvecklas till yngel i de svarta behållarna i ett kylrum, berättar han i intervjun.

Här kan du se hela inslaget!

Du kanske även gillar detta