En av de största insatserna någonsin för miljön i Norrbotten blir nu verklighet. Nu har nämligen Naturvårdsverket beviljat hela 160,5 miljoner kronor till saneringsarbetet i Karlshäll vid Notviken i Luleå. " /> Här satsas det hela 160 miljoner på bättre miljö | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
En av de största satsningarna någonsin för miljön i Nottbotten görs nu i Notviken. Foto: Länsstyrelsen
Här satsas det hela 160 miljoner på bättre miljö

En av de största insatserna någonsin för miljön i Norrbotten blir nu verklighet. Nu har nämligen Naturvårdsverket beviljat hela 160,5 miljoner kronor till saneringsarbetet i Karlshäll vid Notviken i Luleå.

Det kvicksilverförorenade området ligger i Notviken där en före detta slipmassefabrik tidigare var aktiv. Under de kommande åtta åren bedöms upp emot 150 kilo kvicksilver kunna saneras bort från det förorenade området, enligt ett meddelande från Länsstyrelsen i Norrbotten.

Bland annat kommer bidraget att möjliggöra: Bärgning av sjunktimmer, hydroakustisk undersökning, muddring, avvattning av muddermassor och omhändertagande av muddermassor.

– Vi är såklart glada att Karlshäll fått bidrag i denna omfattning. Efter många års utredningsarbete kan vi nu ta steget vidare till åtgärder och sanering, säger Hanna Nilsson, handläggare vid Länsstyrelsen i Norrbottens län.

Här kan du läsa om årets laxuppgång i Norrbotten:

Uppåt för laxen i Råneälven – dubbelt så många steg

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hanna Nordstrand med en bjässe från Grycksbo. Foto: Privat
Tusentals vill fiska i Grycksbo – stugor efterlyses

Sportfisket upplever en sällan skådad boom. Ett av områdena som invaderas av gäster från när och fjärran är Grycksbo utanför Falun. Det fattas i själva verket boenden för att kunna ta emot alla gäster.

Det är Grycksbo fiskeklubbs ordförande Hanna Nordström som uppmanar stugägare att höra av sig till dem. Grycksbo fiskeklubbs egen stuga vid Svarttjärn är exempelvis uppbokad varje helg hela säsongen ut.
– Vi vill ju såklart hjälpa dem att kunna vara här och fiska, säger ordförande Hanna Nordstrand till Dalarnas Tidningar.

Hon berättar också att Stensjön och dess närliggande sjöar besöktes av över 15 000 fiskare förra sommaren.
– Det är jätteroligt. Folks sug efter stora fiskar är stort och här i Stensjön finns till exempel grova fiskar som regnbågen och rödingen utplanterade, förklarar Hanna.
För Fiskejournalen berättar också Hanna att klubben satsar på att göra fisket ännu mer tillgängligt.
– Vi bygger ut handikappanpassade platser i våra vatten, tre av dem är redan klara, hälsar hon.

Här på klubbens hemsida hittar ni mer information!

 

Du kanske även gillar detta