Just nu:
Annons

Nyheter

5 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här stoppas laxen in i tuben. Se hela TV-inslaget nedan. Foto: Från SVT
Här skjuts svenska laxar iväg med kanonen

Vi har sett det i USA – och nu testas det även skarpt i Sverige. Det handlar om så kallade laxkanoner, där fisk flyttas med hjälp av tryckluft i ledningar.

Fiskejournalen berättade tidigare i höstas om de glädjande rapporterna från Klarälven, där ovanligt mycket lax vandrat upp för att reproducera sig. Problemet är att de bara tar sig fram till kraftverket i Forshaga av egen kraft, och att de sedan behöver transporteras med hjälp av lastbilar längre upp i vattensystemet. Nu ska laxen slippa en del av den mänskliga hanteringen, när laxkanonen tas i bruk. 

Med en hastighet av åtta meter i sekunden skjuts laxen från Fortums avelsfiskestation till en tankbil utanför. Enligt Fortum själva ska detta bidra till att minska stressen hos fisken.
– Laxkanonen är bra, både för fisken och vår personal som ska hantera fisken med många tunga lyft här under laxsäsongen, säger Marco Blixt som är fiskeansvarig på Fortum, till SVT.
Här kan du se inslaget när laxen skjuts iväg.

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta