Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Har storleken betydelse?

Måste en fisk vara så tung att en sportfiskare inte kan lyfta den för att man ska vinna en Drömresa? Svaret är nej – därför är Ingvar Persson och hans fenknot en av kandidaterna.
Ingvar behövde inte precis ta i så han kräktes när han skulle lyfta upp den knappt kilotunga fenknoten för fotografering. Ingen jätte precis, men en bjässe för sin art. Den gjorde mos av det gamla svenska rekordet.
Ingvar fick den när han var ute på klubbtur i Öresund med sin fiskeklubb, HFK Lupus.
Tycker du att Ingvar är värd en Drömresa för bedriften. Då går du in och röstar HÄR!
Svenne Andersson

En fenknot på knappa kilot är ingen jätte – men stor nog för att tävla om Drömresan.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta