Humpback masheer är en av världens största och mest hårdföra sportfiskar som lever i sötvatten. Nu är den nära utrotning från sina områden i Indien. " /> Hårdför sportfisk nära utrotning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Denna art beskrevs redan 1873 som en av världens främsta sportfiskar.. Humpback masheer är nu är på väg att utrotas.. Bild: Bournemouth University
Hårdför sportfisk nära utrotning

Humpback masheer är en av världens största och mest hårdföra sportfiskar som lever i sötvatten. Nu är den nära utrotning från sina områden i Indien.
Masheer är karpfiskar som lever i Asien. De har en enorm styrka och är ofta vackert skrimrande i olika färger. Den allra största arten är humpback mssheer som bara finns i södra Indien, där den lever i områdena runt floden Cauvery. Forskare befarar nu att den kommer vara utdöd inom en generation. En av anledningarna är att naturvårdare planterat ut en annan, främmande art av masheer som de trodde var den hotade arten.

Kunskapen om de olika arterna av masheer är bristfällig.

Många av Indiens vattendrag är utsatta för föroreningar, överbefolkning och tjuvfiske. När man dessutom införde en främmande art, bluefin masheer, verkar detta ha blivit droppen som fått populationen av humback masheer att dyka till katastrofala nivåer. Nu har allt fiske på arten förbjudits och forskarna och tillika sportfiskarna, Adrian Pinder and Dr Raghavan, har startat ”Mahseer Trust” för att rädda arten och dess habitat.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Försvarsmakten meddelar att de kommer att öka sin närvaro i skärgården.
Här ska sportfiskare se upp för militären!

Det är många som ska samsas om utrymmet i skärgården. Försvarsmakten meddelar nu att de kommer att öka sin närvaro i både Stockholms skärgård och områden utanför Göteborg, där det finns anledning för sportfiskare att hålla sig undan.

Enligt försvarmakten är orsaken till deras ökade närvaro att nya värnpliktiga behöver utbildas samt det ”försämrade” världsläget. Enligt försvarsmakten kan det faktiskt få motsatt effekt bland allmänheten att de ökar sin närvaro, alltså att ännu fler båtar åker ut.
– Det finns en okunskap och fritidsbåtar kommer för nära för att ta selfies, säger Rebecca Landberg, kapten i marinen, till SVT.

Här är områdena som gäller:
* Stockholms södra skärgård, främst Hårsfjärden, Mysingen och nordvart mot Dalarö, Långbälingssund, Järnholmssund och Gåsstensfjärden.
Stockholms mellersta skärgård, norr och syd om Björkö Kroksö, området runt Korsö, Träsköfjärden och området runt Lådna Låren.
Stockholms norra skärgård, området runt Söderarm.
Gryts och Valdemarsviks skärgård.
Karlskronas yttre redd.
*Göteborgs skärgård, främst mellan Björkö och Tistlarna.

Du kanske även gillar detta