Humpback masheer är en av världens största och mest hårdföra sportfiskar som lever i sötvatten. Nu är den nära utrotning från sina områden i Indien. " /> Hårdför sportfisk nära utrotning | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Denna art beskrevs redan 1873 som en av världens främsta sportfiskar.. Humpback masheer är nu är på väg att utrotas.. Bild: Bournemouth University
Hårdför sportfisk nära utrotning

Humpback masheer är en av världens största och mest hårdföra sportfiskar som lever i sötvatten. Nu är den nära utrotning från sina områden i Indien.
Masheer är karpfiskar som lever i Asien. De har en enorm styrka och är ofta vackert skrimrande i olika färger. Den allra största arten är humpback mssheer som bara finns i södra Indien, där den lever i områdena runt floden Cauvery. Forskare befarar nu att den kommer vara utdöd inom en generation. En av anledningarna är att naturvårdare planterat ut en annan, främmande art av masheer som de trodde var den hotade arten.

Kunskapen om de olika arterna av masheer är bristfällig.

Många av Indiens vattendrag är utsatta för föroreningar, överbefolkning och tjuvfiske. När man dessutom införde en främmande art, bluefin masheer, verkar detta ha blivit droppen som fått populationen av humback masheer att dyka till katastrofala nivåer. Nu har allt fiske på arten förbjudits och forskarna och tillika sportfiskarna, Adrian Pinder and Dr Raghavan, har startat ”Mahseer Trust” för att rädda arten och dess habitat.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta