Härlig gemenskap vid Test och Itchen

De engelska kalkströmmarna River Test (de två övre bilderna) och River Itchen (de två undre bilderna) bjöd på många fina upplevelser. Foto: Anders Holm

En liten torrfluga landar och driver nära den motsatta kanten. En gyllenbrun öring, som syns tydligt i det klara vattnet, går upp och slukar flugan och efter ett par rusningar glider fisken i håven till sällskapets jubel.

Det här är ett scenario som flitigt utspelat sig under de senaste soliga dagarna i södra England, när åtta av Fiskejournalens och Allt om Flugfiskes läsare följde med till kalkströmmarna.
Samtliga deltagare kan sätta sig på flygplanet hem till Sverige, glada och nöjda efter att ha fångat öring, harr eller regnbåge från River Test och River Itchen – två historiskt betydelsefulla vatten i flugfiskets värld. Sträckorna som besökts är Kimbridge, Timsbury 5 respektive Abbots Worthy och ägs av Orvis. Nätter och middagar, med obligatoriskt fiskesnack, har tillbringats i samhället Stockbridge, Hampshire.
– Miljön har varit jättefin. Och det har varit över förväntan. Jag trodde jag bara skulle få någon enstaka fisk. Att lyckas fånga så många var mer än jag vågat hoppats på. Jag är heller inte van att fiska med så små flugor och tunna tafsar, så det var kul att få träna på det. Öringarna kommer jag minnas, de var jättefina, säger Owe Magnusson från Söderköping, som besökte de engelska kalkströmmarna för första gången.

Förutom ett spännande fiske med såväl nymfer som torrflugor i strålande sol, har gemenskapen varit en höjdpunkt.

– Alla i gruppen kommer från olika bakgrunder, och det är roligt att se hur fisket är den gemensamma nämnaren och får folk att stråla samman, tillägger Lars Andersson från Torslanda.
Vill du också hänga med på läsarresa? Håll utkik! Med jämna mellanrum arrangerar Fiskejournalen och Allt om Flugfiske läsarresor till olika platser.
Anders Holm

Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...