Hur är det väl inte att binda en tät hjorthårsfluga? Jo, bökigt, stökigt och yvigt. Men också alldeles underbart – om det lyckas. Sveriges största flugbindarträff, Flyfest i Karlstad 23–24 februari, närmar sig, och Fiskejournalen uppmärksammar här tre stycken flugbindare som har svart bälte i konsten att binda dem. " /> Härliga flugor i hjorthår – här är proffsens vassa tips | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Hjortårsfluga skapad av Mathias Åberg.
Härliga flugor i hjorthår – här är proffsens vassa tips

Hur är det väl inte att binda en tät hjorthårsfluga? Jo, bökigt, stökigt och yvigt. Men också alldeles underbart – om det lyckas. Sveriges största flugbindarträff, Flyfest i Karlstad 23–24 februari, närmar sig, och Fiskejournalen uppmärksammar här tre stycken flugbindare som har svart bälte i konsten att binda dem.

Den mest klassiska hjorthårsflugan är nattsländeimitationen Streaking caddie, där skallen klipps ned och resten av hårtussen lämnas för att bilda bakåtvingen. Proffsen går ofta ett steg längre och låter hela flugan bestå av nedklippta hjorthår, och dessutom i olika färger. Utan inbördes rangordning så vill Fiskejournalen uppmärksamma tre skickliga flugbindare och exempel på deras verk, som charmat medlemmarna i bland annat Facebook-gruppen Alla vi som älskar torrflugefiske. Låt er inspireras av dem! Och missa inte tipsen som följer med.

1) Mathias Åberg, Garphyttan. Trollar fram skapelser inom nästan hela insektsgenren, och medverkade bland annat i senaste numret av Allt Om Flugfiske. Här ovan bild på en nattslända där hela kroppen består av hjorthår.

Skapelse av Thomas Roos.

2) Thomas Roos, Alfta. Får många att häpna över sina puppor, som han ofta binder i hjorthår. Men även en mästare på tajta och färgstarka nattsländor, som synes.

3) Ola Andersson, Orrholen i Dalarna. Proffsbindare som tar flugorna ett steg längre, och både gör naturtrogna larver/nymfer och iögonfallande sländor. Här nedan delar han dessutom med sig av tre nyttiga tips för den som vill binda avancerade hjorthårsflugor.

Tips 1. Använd en tunn och stark tråd (låter motsägelsefullt kanske då tunna trådar kapar håren lättare) men tunna trådar reser håren lättare, det gäller dock att öva in känslan att veta hur mycket man kan spänna innan håret skärs av.

Ola Andersson i högform med vacker hjorthårsfluga.

Tips 2. Använd bra hår! Om du har möjlighet att titta och känna på den bit du önskar köpa så leta efter en med relativt tunt hår, det ger kompaktare resultat. Försök välja ett med så lite ”underull” som möjligt samt var nog med att kamma ur så mycket du kan innan du binder in bunten.

Tips 3. När du binder puppor/goddard så fäst kroken precis där det raka övergår i böj så att du kan använda chucken som mothåll när du packar hårbuntarna mot varandra samt ta hellre många små buntar istället för få och stora, då kommer bindtråden närmare kroken och risken att skära av tråden vid trimning minskar avsevärt, vilket gör att du kan skära närmare kroken och får därigenom en slankare/kompaktare kropp.

Läs om flugfiskande fotografen Sofia:

Fiskefrälsta fotografen Sofia har snart 30 000 följare

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Isarna smälter väldigt fort när det blir plusgrader dygnet runt. Foto: David Born
Varning för livsfarliga isar – flera drunkningstillbud

Många pimpelfiskare gladdes över kylans ankomst till södra landsdelarna – men isarna försvann på vissa håll lika snabbt som de kom. Nu varnas det för livsfarliga förhållanden, och det har inträffat flera drunkningstillbud de senaste dagarna.

Under torsdagen kom exempelvis beskedet att fyra män har drunknat i en isvak i en sjö utanför Sävsjö i Småland. Det var en privatperson som slog larm om att denne upptäckt en livboj på isen, men utan att se några människor i närheten. Räddningstjänsten kunde senare lokalisera fyra avlidna personer och dra upp dem ur vaken. Närmare omständigheter runt olyckan har inte framkommit.

Det varnas också från andra håll i landet om förrädiska isar, och sportfiskare uppmanas till extra försiktighet innan de ge sig ut.
I norra delarna av landet är det fortfarande stabila isar på flera håll, även om mildvädret de senaste dagarna stä
– Generellt så har vi fina isar i år, men det har uppstått en del ölvakar, alltså hål som uppstår spontant. Däremot är det väldigt blött på sjöarna nu, efter regnet som kommit, rapporterar Marika Hopponen Westberg på Jormvattnets Fiskecamp i norra Jämtland.

Här på issäkerhet.se kan ni följa isläget i landet.

Du kanske även gillar detta