Svenska Specimentävlingen börjar så smått närma sig upploppet, och det har anmälts rikligt med fina fiskar de senaste veckorna. Ett exempel är Timothy Lindquists stora harr på 1 890 gram. " /> Härliga harrar kryddar till Svenska Specimentävlingen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Timothy Lindquist med harr på 1 890 gram. Foto: Privat
Härliga harrar kryddar till Svenska Specimentävlingen

Svenska Specimentävlingen börjar så smått närma sig upploppet, och det har anmälts rikligt med fina fiskar de senaste veckorna. Ett exempel är Timothy Lindquists stora harr på 1 890 gram.

David Victorin med röding på 4910 gram från Sommen. Foto: Privat

Den individuella tävlingen i Svenskan hettar till rejält nu, rapporterar tävlingsledaren Max Lösche. Lagtävlingen verkar nästan avgjord, då Oldschool Specimen nu leder med runt 300 poäng före Team Mött och Swedish Specimen Hunters. Själv ligger Max Lösche på 32:a plats när högsommarens fångster har summerats, där ledaren fortfarande heter Leif Krause.

Extra roligt är att det börjar trilla in stora harrar, och inte helt oväntat är det norra Sverige som levererar.

Timothy Lindquist i Umeå Specimen har nyligen rapporterat in en riktigt stor harr från Gällivare-trakten på 1 890 gram, och även lagkamraten Linus Bengtsson finns med i toppen med två harrar på 1 650 gram respektive 1 550 gram. Även lag Tre MMM har rapporterat in flera harrar mellan 1 800-1 600 gram från Härjedalen, och frågan är förstås om någon hinner spräcka 2-kilosgränsen i år?

Hela dramatiken i Svenska Specimentävlingen följer du här på hemsidan.

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta