Den här årstiden börjar den att bli aktiv och patrullera stränderna – den eftertraktade harren. Få fiskar kan slå till så snabbt som den, när den likt en torped attackerar betet. Öka dina chanser att fånga den med våra tips. " /> Härliga harren är här: Experternas 3 bästa tips | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Kristian Rantala vet hur man handskas med harren.
Härliga harren är här: Experternas 3 bästa tips

Den här årstiden börjar den att bli aktiv och patrullera stränderna – den eftertraktade harren. Få fiskar kan slå till så snabbt som den, när den likt en torped attackerar betet. Öka dina chanser att fånga den med våra tips.

Vårvintern – en högtid för fiskare. Foto: Kristian Rantala

Fiskejournalen tar hjälp av Kristian Rantala och de övriga guiderna kring Storsjö Kapell, i södra Jämtland. Där började harren att hugga för några veckor sedan, och de uppmuntrar fler att komma dit och testa detta roliga kikfiske.

Här kommer deras tips för ett roligare harrfiske:

1) Fiska strandnära och sök efter strömsatta partier kring uddar och sund då den mesta födan finns i strandregionerna. Ljungan rinner igenom Storsjö kapell och där kan man ha ett riktigt lyckat pimpelfiske efter harr och sik. Fisket bedrivs från i mitten av februari och fram tills islossningen och vi fiskar på djup mellan en halvmeter vatten ner till 2 meter. Bästa tiden generellt brukar vara fram emot vårkanten mars/april då vårvärmen är på ingång.

2) Utrustningen vi använder oss av är enklare pimpelspön och vi

Tillbaka till jaktmarkerna. Foto: Kristian Rantala

fiskar uteslutande med mormyshka/microbalanser. Vill man vara mer avancerad så kan man fiska med mormyshkaspön som är utrustade med känsliga toppar. Rekommenderad diameter på linan är mellan 0.14-0.20. Beroende på vad för typ av mormyshka man använder. Guidens favoritfärger för ett lyckat harrfiske är lila och orangea mormyskor, och även den legendariska putterik pirken.

3) Ha tålamod! Sluta inte fiska för att det inte nappar. Var aktiv hela tiden och sök efter fisken! Ta med en rejäl masksäck och gör upp en eld och njut av fjällvärlden! Varm mat och drycker förgyller alltid fiskepasset!

Utmaning: Kan du pricka in dessa landskapsfiskar?

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Den digitala försäljningen av fiskekort ökar. Foto: Natsuki
Sportfiskarna växlar upp försäljningen av fiskekort

Sportfiskarna hoppas kunna bli en ännu större aktör inom digitala fiskekort. De har nu lanserat en helt ny version av Fiskekort.se. som ska vara både snabbare och enklare.

– Det känns väldigt bra att vi nu äntligen har en modern webbplats att erbjuda för köp och sälj av fiskekort. Detta är en viktig pusselbit i vårt centrala arbete med att tillgängliggöra fisket i Sverige, säger Sten Frohm, generalsekreterare på Sportfiskarna i ett pressmeddelande.

Ambitionen är enligt Sportfiskarna själva att komma närmare fiskeområdena och bli mycket bättre på kommunikation och support till alla som väljer att sälja sina fiskekort via Fiskekort.se. Webbplatsen sägs vara genomarbetad från grunden för att motsvara dagens krav och förväntningar på en e-handelsplats för fiskekort. Mycket tid och kraft har lagts på att fiskekortsköparen skall få en så bra och smidig upplevelse som möjligt.

Mer information kan du läsa här på Sportfiskarnas hemsida.

Du kanske även gillar detta