Det var en väldigt välkommen gäst som landades i Harmångersån häromdagen, nämligen en vild lax på 105 centimeter. Men förhoppningsvis var det inte bara en gäst … " /> Harmoni vid Harmångersån – första vildlaxen på flera år | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Dick Högström med den ovanliga men välkomna vildlaxen.
Harmoni vid Harmångersån – första vildlaxen på flera år

Det var en väldigt välkommen gäst som landades i Harmångersån häromdagen, nämligen en vild lax på 105 centimeter. Men förhoppningsvis var det inte bara en gäst …

Harry Grönoset, Strömsgruppen Harmångersån.

Det är många som arbetar flitigt med att hålla Harmångersån och andra vattendrag levande i Hälsingland. En av dem är Harry Grönoset, som är aktiv i Strömsgruppen Harmångersån. Han berättar om bakgrunden till den stora glädjen när Dick Högström fångade laxen vid Strömsbruk.

– Mellan 2013–2015 hade vi på hösten ganska många felvandrande odlade laxar i ån. Var de kom ifrån vet vi inte, men skulle kunna tro att de flesta kom från Ljusnan då det odlas mycket lax där. Ljusnan ligger också endast 4–5 mil söder om Harmångersån. Dessa reproducerade sig naturligtvis i ån under dessa år, och resultatet visade sig i höstas då vi såg flertalet vilda laxar inta lekområderna. Dessa är då avkommor av den odlade felvandrande laxen som präglats på Harmångersåns vatten och överlevt alla faror, berättar Harry Grönoset.

Beviset att det förhåller sig så anser han alltså vara den vilda honlaxen på 105 centimeter som fångades och varsamt återutsattes 26 april av Dick Högström. Vi kan väl anta att fiskekortsförsäljningen i Harmångersån inte lär sjunka efter denna glada nyhet!

Missa inte tipsen för havsöring:

Kärkis tre bästa tips för Stockholms skärgård

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta