Harren finns inte bara i våra nordiska vatten, utan återfinns även i kalla, klara sjöar och åar i Europas bergiga områden. " /> Harren i Europa | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Lekande harr i en Schweizisk sjö. Harren finns i Europeiska bergsmiljöer, men är mer hotad på kontinenten än här i Norden. Foto: Michel Roggo/Wild Wonders of Europe
Harren i Europa

Harren finns inte bara i våra nordiska vatten, utan återfinns även i kalla, klara sjöar och åar i Europas bergiga områden.
Fotograf Michel Roggo specialiserar sig på färskvattenmiljöer. Han har deltagit med flera av sina bilder i det stora fotoprojektet Wild Wonders  of Europe. Här har han suttit vid den klara Thunsjön i Schweiz och väntat på att harren ska leka för att kunna få en bra bild.
Harren är hotad på kontinenten. Dammar, försämrad livsmiljö och även predation av skarvar och skrakar har gjort att de vackra harrarna hamnat på rödlistor runt om i Europa.
Vill du se mer naturbilder från projektet, provbläddra i boken Vilda Europa.

 

 

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta