Harrleken i Hjoån – ett välkommet vårtecken

Mängder av harr vandrar nu upp i Hjoån för att para sig. Ofta sker leken på grunt vatten där stora ryggfenor kan ses i ytan. Foto: Hans-Göran Hansson

Harrens lek i Hjoån kom tidigt i år. Men inte är den mindre efterlängtad för det. Att se fiskarnas uppvaktning på grunt vatten är ett tydligt tecken på att våren har kommit. Och att fiskevård fungerar!

Hans-Göran Hansson har arbetat med flera stora restaureringar i Hjoån. Att han nu får se fisken trivas är förstås ett härligt bevis på att insatserna lyckats.
– I slutet av mars sågs årets först lekharrar i Hjoån. Trots att det är tio dagar kvar till harrens fredningstid så har redan årets harrlek inletts. Flödet i ån är lågt efter den snöfattiga vintern men det avskräcker inte harrarna från att starta sin lekvandring. Leken är i full gång och jag såg på förmiddagen ett 20-tal harrar som lekte ca 1 kilometer upp i ån. Man ser dem tydligt i det låga och klara vattnet. Leken är bara i sin linda så vi förväntar oss att antalet lekharrar kommer att öka betydligt inom de närmaste veckorna, berättar han.

Foto och film: Hans-Göran Hansson

Hjoån, som förbinder Vättern med Mullsjön, är numera en populär vandringså även för öring. Så har det inte alltid varit. Kraftverk har tidigare utgjort betydande hinder för både upp- och nedvandring. Men genom restaurering av ån kan nu flera arter vandra upp i systemet. Och bättre ska det bli.

”Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till”

– Vi har sett att harren inte vandrar förbi passagerna vid den nuvarande dammen. Men den planerar vi att riva och då får harren fri väg en bra bit till, berättar Hans-Göran.

Det projektet ser vi fram emot. Tills dess vill vi tacka Hans-Göran för rapporten och hoppas att harrens lek blir lyckad.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Tidernas 3 bästa gäddbeten

Genom att gräva bland 40 000 storfångster i Recordfiskregistret och Storfiskregistret har Fiskejournalen tagit fram de tre beten som fångat flest storgäddor, alltså gäddor över 7,5 kilo. Om du vill ha en storgädda, är det vobbler som gäller, enligt statistiken. På tredje plats finner vi en klassiker, nämligen Hi-Lo från ABU. Men det var stor

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...