Många var kallade – få blev utvalda. Efter en dramatisk slutspurt i Höstborren/Big5 så står det nu klart vilka lag som kommer att göra upp i finalen. " />
Annons
Höstborren: Stora fiskar på slutet skakade om ställningen | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

12 månader sedan Sverige Anders Lundin
Team Dragna Drag vann grundomgången i Höstborren. Här Mattias Vikström med 51 centimeter borre. Foto: Privat
Höstborren: Stora fiskar på slutet skakade om ställningen

Många var kallade – få blev utvalda. Efter en dramatisk slutspurt i Höstborren/Big5 så står det nu klart vilka lag som kommer att göra upp i finalen.

Det var flera lag som gick all-in under den sista veckan i riksomfattande tävlingen Höstborren, och under de sista skälvande timmarna rapporterades det in fiskar som skakade om ställningen i toppen. En klassisk nagelbitare minst sagt.

Grundomgångens segrare blev Team Dragna Drag från norra zonen, som Fiskejournalen gjorde ett reportage om nyligen. De samlade ihop 250 centimeter med sina fem längsta fiskar, alltså en halvmeter prick i genomsnitt per fisk.

Nu får de och övriga zonvinnare börja vässa krokarna inför finalen, som avgörs i Västerviks skärgård 16–17 november. Där får de sällskap av fem lag som bjudits in via wildcards.

Tävlingsledningen i Höstborren uppmanar också alla att fylla i den enkät som ligger på hemsidan, som bland annat handlar om regler och upplägg inför nästa års tävling.

Zonvinnare, Norr: Dragna Drag, Mitt: Biteofbleak Vit, Väst: Team Borrebutiken.se, Öst: Team Mött: Syd: Team Käften.

Wildcards: SPA, Swedish Perch Mafia, Team Marinfritid/CWC ft Sportfiskeakademin, The Perch Bros, FPK-Gear Sthlm.

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/oforglomlig-fisketur-for-erik-med-153-kilo-i-topp/

Relaterad nyhet från din region
49 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta