HaV föreslår nya kustfiskebestämmelser för lax

Enligt Internationella havsforskningsrådet (ICES) är bestånden av vild lax svaga i flera av Sveriges älvar. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Enligt Internationella havsforskningsrådet (ICES) är bestånden av vild lax svaga i flera av Sveriges älvar. (Copyright NWCouncil/Creative Commons Attribution ShareAlike 3.0 License)

Havs- och vattenmyndigheten (HaV) föreslår ändring av kustfiskebestämmelserna för lax. Den Svenska kvoten för lax för år 2014  är 29 856 laxar. Av dessa ska 20 000 fångas i Bottenviken, 8 500 i Bottenhavet och utanför Emån och Mörrumsån får endast 400 laxar fångas, då bestånden av vildlax anses svaga här. Förslaget är ytterligare ett steg i rätt rickning och välkomnas av organisationen Östersjölaxälvar i Samverkan.
I Sverige finns det 15 östersjöälvar som av ICES, internationella havsforskningsrådet, klassas som älvar med självreproducerande bestånd av lax. Torne, Kalix och Vindeln är älvar som redan idag uppvisar någorlunda starka bestånd medan de övriga av landets laxälvar fortfarande har svaga och i vissa fall direkt hotade bestånd.
Sverige med Torneälven inräknat står för hela 95 procent av Östersjöns totala vildlaxproduktion. Till detta sätter Östersjöländerna tillsammans årligen ut nära fem miljoner odlade laxungar som kompensation för de utbyggda älvarna.
– Trots dessa enorma utsättningar så består enligt ICES rapporter yrkesfiskarnas laxfångster av cirka 70 procent vild lax, säger Thomas Johansson, Ordförande för Östersjölaxälvar i Samverkan.

Svaga bestånd
Det förslag som HaV nu kommer med syftar till att minska fångsterna på känsliga bestånd. Av totalt 29 856 laxar får 28 500 fångas i Bottniska viken (Bottenviken och Bottenhavet tillsammans) och endast 400 fiskas upp i delområde 22-29 (Klicka här för att se bild). Här finns endast två Svenska älvar med produktion av vildlax, Emån och Mörrumsån. Bestånden bedöms här vara svaga med minskade tätheter av laxungar under en följd av år.
Thomas Johansson stödjer förslaget från HaV:
– En fastställd och låg kvot efter södra Östersjökusten och skärpta regler i norra Västernorrland är två mycket positiva förslag från HaV.
– Naturligtvis önskar vår organisation och landets alla laxfiskare en del mer radikala beslut för att få till en snabbare vändning av beståndsutvecklingen. Ett minskat uttag av vildlax är en förutsättning för att Östersjöns svaga laxbestånd ska kunna ha en chans att återhämta sig avslutar Thomas Johansson.
Läs Havs- och Vattenmyndighetens förslag här.
Missa inte tidigare notiser om östersjölax.

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...