HaV föreslår tillsyn utan bricka

Snart ersatt? Sportfiskarna och mängder av tillsynsmän sågar HaV:s förslag om att ersätta den nuvarande brickan med ett plastkort där personuppgifter framgår. Foto: Bengt Olsson

Havs- och vattenmyndigheten har lämnat en remiss med förslag på nya föreskrifter om fisketillsyn. Ett av förslagen går ut på att det nuvarande tjänstetecknet i metall byts ut mot ett väl synligt plastkort med fullständiga personuppgifter. Sportfiskarna, och mängder av deras förordnade fisketillsynsmän, tycker att förslaget är dåligt.

Arbetet med fisketillsyn är ofta ideellt och resursmässigt eftersatt. Ändå finns det många som ställer upp och därmed bidrar till att fiskeregler efterlevs.
Frågan är hur många som skulle vilja fortsätta sina åtaganden om metallbrickorna ersätts med plastkort och synliga personuppgifter? Sportfiskarna menar att förslaget skulle leda till färre tillsynsmän och tror att många skulle känna sig mindre trygga.

”Det är inte helt ovanligt att det finns en hotbild kopplad till utövandet av fisketillsyn…”

– Det är inte helt ovanligt att det finns en hotbild kopplad till utövandet av fisketillsyn och att därför gå runt med fullständiga personuppgifter på bröstet torde innebära markant ökad otrygghet och ökade risker för tillsynsmännen. Sportfiskarna kommer med säkerhet tappa fisketillsynsmän om förslaget går igenom, skriver Sportfiskarnas Fiskevårdschef Markus Lundgren i en kommentar till remissen.

Vi ringer upp Stig Thörnqvist, utredare på enheten för fiskereglering på HaV, och ber honom förklara vad som ligger bakom förslaget.

”Med dagens system ska tjänstebrickorna sändas tillbaka till länsstyrelserna så fort förordnandet utlöper. Det sker inte alltid och i dag finns inga resurser att hämta in dem”

– Syftet har varit att underlätta arbetet med fisketillsyn, dels för tillsynsmännen som med det nya förslaget skulle slippa bära med sig sina förordnanden under uppdragen, dels för landets länsstyrelser som handlägger omkring 2000 förordnanden årligen. Med dagens system ska tjänstebrickorna sändas tillbaka till länsstyrelserna så fort ett förordnande utlöper. Det sker inte alltid och i dag finns inga resurser att hämta in dem. Därmed har vi ett antal tjänstebrickor på drift, vilket förstås inte är bra. En poäng med plastkorten är att förordnandets slutdatum tydligt framgår vilket gör att de inte behöver samlas in. Men vi lyssnar gärna på åsikter om remissen och prioriterar förstås tillsynsmännens säkerhet. Jag har bara svårt att se varför brickan skulle leda till ökad trygghet, säger han.

Beslut om nya föreskrifter för fisketillsyn förväntas komma i början av 2018. Då hoppas Sportfiskarna att myndigheten tänkt om i frågan om metallbrickornas framtid.

”just i frågan om tjänstetecknets utformning hoppas vi att de tar till sig våra synpunkter”

-Havs- och vattenmyndighetens remissförslag är alldeles utmärkt med flertalet bra uppdateringar, men just i frågan om tjänstetecknets utformning hoppas vi att de tar till sig våra synpunkter. Det här är en fråga som de senaste veckorna engagerat mängder av fisketillsynsmän landet runt, berättar Markus Lundgren.

Läs HaV: remiss här.

Läs om Sportfiskarnas remissvar här.

Hans Hällman

Annons
AKTUELLT

Lekvandrande lax hindras – Älvräddarna ryter till

Älvräddarna uppmanar nu alla som har avtal med Skellefteå Kraft att byta elleverantör. De har nämligen ledsnat på företagets förehavande i Åbyälven, där stigande lax vid Hednäs kraftstation hindras från att nå sina lekområden. Så här skriver Älvräddarna på sin hemsida, efter att medlemmarna i Älvräddarna Pite- och Åby Älvdal varit där och uppmärksammat problemet.

Sivan lottar ut fiskekurs

Sivan Jansson, ordförande för fiskeklubben Fjällorna, är inte bara en flitig marknadsförare av sportfisket, utan även en mycket duktig kastinstruktör. Nu lottar hon ut en plats till hennes flugfiskekurs i Älvkarleby 7 oktober. För att vara med i utlottningen behöver du bara gilla och följa hennes Facebook-sida Sivans fiske. Hon driver konceptet ”Fiska dig friskare”

Granudd grym gäddledare – men står han sig på Åland?

Sveriges just nu hetaste gäddfiskare bor i jämtländska Aspås. Efter grundomgången i Gäddfajten 2018 leder nämligen Patrik Granudd, och mellan 12-14 oktober får han möta resten av toppgänget i finalen på Åland. Det var runt 400 gäddor som anmäldes i grundomgången av den rikstäckande Gäddfajten 2018. Det var mycket jämnt i toppen inför den sista

Världens största gäddor?

Esox Lucius, northern pike, eller gädda. En fisk som är båda hatad och älskad. Vad är det som gör gäddan så fascinerande? Kan det möjligtvis vara lömskheten, styrkan, 700 tänder i samma mun eller möjligen storleken? Här kommer ett axplock av de största gäddorna som fångats. Några av fiskarna fångades för många år sedan, en

Kris för Roslagens gösar – snart kan de fredas

Gösbeståndet i Galtfjärden i norra Roslagen minskar kraftigt, och troligtvis är orsaken ett högt fisketryck. Det slår forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet fast, och de föreslår därför att den ska fredas. Resultat från nätprovfisken visar att stora gösar helt försvunnit från provfiskefångsterna, och nu minskar även fångsterna av mindre och yngre gösar. – Utvecklingen är mycket

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Satsning på storgäddor i Storsjö blev succé

Folket i Jämtland/Härjedalen sitter på en kassakista – utan att många vet om det. Det vill Sussi Stridh ändra på. Hennes initiativ Norrskensgädda i Storsjö Kapell har blivit en dörröppnare till ett nytt fiskeparadis. Varje vecka 38 bjuder hon in gäddfantaster över hela landet till det lilla fjällsamhället i västra Jämtland, som tidigare varit mest känt

Nu satsas det miljoner på återvinning av båtar

Är det dags för din gamla trotjänare att gå i pension? Då är det kanske rätt läge nu, eftersom Havs- och Vattenmyndigheten finansierar en spännande satsning. De har nämligen inrättat en skrotningspremie på 2 miljoner kronor, där båtar upp till tre ton kan lämnas kostnadsfritt till Båtretur för återvinning Skrotningspremien gäller som längst fram till

Metefilm med massor av hugg

Andreas Liljegren har klippt ihop lite sköna sekvenser från sina meteäventyr i Anten. Braxnar och sutare suger i sig beten och avslöjar samtidigt intressanta beteenden. – Jag blir ofta förvånad när jag ser på filmerna efteråt. Tolkningar jag gjort ovan ytan stämmer ofta inte alls med det som sker vid botten. På så sätt kan

Nu ska skiten i populärt öringvatten hittas

Fjäll-ån Enan i Jämtland är ett klassiskt och populärt öringvatten. Men även solen har sina fläckar. Under flera år har det nämligen uppmätts höga halter av E.coli i ån, som rinner längs den norska gränsen från Sylmassivet och vidare väster om Blåhammarfjället till Enkroken. Detta har förbryllat tjänstemän på både Länsstyrelsen och Åre kommun, eftersom bakterien är

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...