HaV föreslår tillsyn utan bricka

Snart ersatt? Sportfiskarna och mängder av tillsynsmän sågar HaV:s förslag om att ersätta den nuvarande brickan med ett plastkort där personuppgifter framgår. Foto: Bengt Olsson

Havs- och vattenmyndigheten har lämnat en remiss med förslag på nya föreskrifter om fisketillsyn. Ett av förslagen går ut på att det nuvarande tjänstetecknet i metall byts ut mot ett väl synligt plastkort med fullständiga personuppgifter. Sportfiskarna, och mängder av deras förordnade fisketillsynsmän, tycker att förslaget är dåligt.

Arbetet med fisketillsyn är ofta ideellt och resursmässigt eftersatt. Ändå finns det många som ställer upp och därmed bidrar till att fiskeregler efterlevs.
Frågan är hur många som skulle vilja fortsätta sina åtaganden om metallbrickorna ersätts med plastkort och synliga personuppgifter? Sportfiskarna menar att förslaget skulle leda till färre tillsynsmän och tror att många skulle känna sig mindre trygga.

”Det är inte helt ovanligt att det finns en hotbild kopplad till utövandet av fisketillsyn…”

– Det är inte helt ovanligt att det finns en hotbild kopplad till utövandet av fisketillsyn och att därför gå runt med fullständiga personuppgifter på bröstet torde innebära markant ökad otrygghet och ökade risker för tillsynsmännen. Sportfiskarna kommer med säkerhet tappa fisketillsynsmän om förslaget går igenom, skriver Sportfiskarnas Fiskevårdschef Markus Lundgren i en kommentar till remissen.

Vi ringer upp Stig Thörnqvist, utredare på enheten för fiskereglering på HaV, och ber honom förklara vad som ligger bakom förslaget.

”Med dagens system ska tjänstebrickorna sändas tillbaka till länsstyrelserna så fort förordnandet utlöper. Det sker inte alltid och i dag finns inga resurser att hämta in dem”

– Syftet har varit att underlätta arbetet med fisketillsyn, dels för tillsynsmännen som med det nya förslaget skulle slippa bära med sig sina förordnanden under uppdragen, dels för landets länsstyrelser som handlägger omkring 2000 förordnanden årligen. Med dagens system ska tjänstebrickorna sändas tillbaka till länsstyrelserna så fort ett förordnande utlöper. Det sker inte alltid och i dag finns inga resurser att hämta in dem. Därmed har vi ett antal tjänstebrickor på drift, vilket förstås inte är bra. En poäng med plastkorten är att förordnandets slutdatum tydligt framgår vilket gör att de inte behöver samlas in. Men vi lyssnar gärna på åsikter om remissen och prioriterar förstås tillsynsmännens säkerhet. Jag har bara svårt att se varför brickan skulle leda till ökad trygghet, säger han.

Beslut om nya föreskrifter för fisketillsyn förväntas komma i början av 2018. Då hoppas Sportfiskarna att myndigheten tänkt om i frågan om metallbrickornas framtid.

”just i frågan om tjänstetecknets utformning hoppas vi att de tar till sig våra synpunkter”

-Havs- och vattenmyndighetens remissförslag är alldeles utmärkt med flertalet bra uppdateringar, men just i frågan om tjänstetecknets utformning hoppas vi att de tar till sig våra synpunkter. Det här är en fråga som de senaste veckorna engagerat mängder av fisketillsynsmän landet runt, berättar Markus Lundgren.

Läs HaV: remiss här.

Läs om Sportfiskarnas remissvar här.

Hans Hällman

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Annons
AKTUELLT

Stort grattis – här är gänget som vann Höstborrens final

Höstens hetaste abborrfiskare är nu korade. Efter en spännande final så står det klart att Team Bite of Bleak Svart är segrare av Höstborren 2019. Över 200 lag spridda över Sverige gjorde upp om Mästarbältet i Höstborren/TheBig5, och när finalen avgjordes i Västervik så stod fem zonvinnare och fem inbjudna lag bredvid varandra på startlinjen.

Gripande storyn – Niclas fiskar för att kunna leva

Vissa tycker att fiske är livet. Men för andra är faktiskt fiske en förutsättning för att ens kunna leva. Som för Niclas Svensson. Har livsgnista slocknade nästan efter en svår arbetsplatsolycka, där han förlorade både handen och hoppet. Men nu gror livet igen – tack vare att så många människor ställer upp och hjälper honom

Lucys uppfinning prisas: Torsk och annan fisk blir bioplast

Det låter måhända för enkelt och bra för att vara sant – men tydligen är 24-åriga Lucy Hughes från England något banbrytande på spåren. Hon har börjat tillverka plast av fiskavfall, och nu prisas hon för sin uppfinning. Årets upplaga av den prestigefulla tävlingen James Dyson Award är avgjort och årets vinnande bidrag är MarinaTex,

Besked: Fiskfuskare ska sättas åt med hårdare kontroller

Kritiken har gett resultat – nu vill den svenska regeringen se förbättrad och effektiviserad fiskerikontroll, både nationellt och internationellt. Fiskejournalen har i flera artiklar under hösten berättat om både svenskt fiskfusk och illegalt fiske på internationella vatten. Regeringen meddelar nu att den vill se förbättrad och effektiviserad fiskerikontroll. – Det ska inte löna sig att

Rivalerna AIK och Djurgården gör upp i gäddvatten

Djurgårdens IF spelade nyss hem sitt första SM-guld i fotboll på 14 år. Ärkerivalen AIK fick nöja sig med en fjärdeplats. Men vilket lag är egentligen bäst på vatten med fiskespö i nävarna? Svaret får vi i programmet Fiskederbyt. Fisketävlingar växer i popularitet, så det är väl ganska naturligt att gamla ärkerivaler vill göra upp

Jättegösar för Tommy – men den största väntar i mörkret

Två över 10 kilo. Sveriges inofficielle göskung Tommy Blomander har haft en framgångsrik säsong, men det svenska rekordet håller sig ett tag till, såvida inte drömgösen på 13 kilo hugger nu på senhösten. Fiskejournalen brukar någon gång per år stämma av läget med Tommy Blomander, som länge varit på jakt efter det svenska gösrekordet på

Grattis Bohuslän – fiskeguider tog hem fin utmärkelse

Jodå – tillsammans är starkast. Det epitetet kan Fjordguiderna skriva under på efter att de vunnit den prestigefyllda utmärkelsen Ullbaggepriset. Fiskejournalen berättade förra veckan om att projektet Fjordguiderna i Stenungssund, Tjörn och Orust hade nominerats till en Ullbagge i kategorin ”Nya affärsmöjligheter i blå näringar”. I dag kan vi säga grattis till det fiskande sällskapet.

FILM: Enorm gädda tar mört

Fascinationen i att se stora fiskar ta ett bete eller byte är för oss fiskare oemotståndlig. Här ser du en välskulpterad gädda ta en kroklös betesfisk. Ponera att du fiskat hela dagen och börjat packa ihop spön och prylar. Kylan har letat sig genom tre lager kläder, magen kurrar och du har tittat på klockan

Jätteskandal med mutor skakar isländskt yrkesfiske

En stor skandal med internationella mått skakar nu om den isländska fiskeindustrin. Det har nämligen avslöjats att Islands största fiskeföretag använt mutor och flyttat 650 miljoner i skatteparadis. Uppgifterna som publicerades under torsdagen framkommer i dokument som den isländska tidskriften Stundin publicerar i samarbete visselblåsarsajten Wikileaks, det isländska nyhets-programmet Kveikur och det qatarska nyhetsbolaget Al-Jazira.

Gäddfisket som Emanuel aldrig kommer glömma

Hösten är sannerligen storgäddornas tid, och en som kan de rätta metoderna är Emanuel Swärd, som gav sig ut i kylan och fick sitt livs fiskeupplevelse. Det slutade med två jättefiskar på samma pass. – När landskapet ändrar färg och dimman stiger från sjöarna på morgonen, då pirrar det i hela kroppen och jag bara

Annonser

TYCK TILL!

Vad fiskar du helst på hösten?

Visa resultat

Loading ... Loading ...