HaV: Lär av läget i Hanöbukten

– Det vi kan lära oss av den speciella situationen i Hanöbukten måste vi få möjlighet att överföra till andra havsområden, säger Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten.

Situationen för havsmiljön i Hanöbukten är problematisk. Sårskador på fisk, fågeldöd och brunfärgat vatten är några av de punkter som uppmärksammas i den beskrivning av läget som länsstyrelsen i Skåne tillsammans med Region Skåne nyligen sammanställt. Havs- och vattenmyndigheten manar nu till aktion.
Problemen i Hanöbukten har uppmärksammats i ett flertal medier den senaste tiden. Havs- och vattenmyndigheten har uppmärksammat liknande förändringar i andra havsområden och anser att det är angeläget att initiera ett arbete som leder till att fler länsstyrelser får möjlighet att agera.
– Den studie som länsstyrelsen i Skåne efterfrågar resurser till är av stor vikt, inte bara för Hanöbukten. I vårt arbete med miljöövervakning till havs noterar vi bland annat minskade ejderkullar, ökad fågeldöd i våra kustområden, fisk som flyr kustvattnen och ett i övrigt problematiskt kustfiske. Situationen i Hanöbukten är med sina ackumulerade effekter så komplex att det är svårt att hitta ett tydligt orsakssammanhang. Det vi kan lära oss av den speciella situationen i Hanöbukten måste vi få möjlighet att överföra till andra havsområden, säger Björn Risinger, generaldirektör på Havs- och vattenmyndigheten.
Enligt myndigheten har förändringarna i havsmiljön inte bara en negativ påverkan fisket. Turism och annat näringsliv påverkas också. Man anser därför att detta är en miljöfråga som inte bara får konsekvenser för våra ekosystem utan även för drabbade regioners näringslivsutveckling.
Läs tidigare notiser om Hanöbukten.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...