HaV tror på miljöfrågorna

När EU:s fiskepolitik ska reformeras vill Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) att man ska sätt havsmiljön främst. Fiskerisektorn bör ses i sitt större sammanhang där havspolitikens miljömål är centrala, säger man.
2013 ska EU få en ny fiskeripolitik. Motsättningarna, främst mellan stora fiskenationer som Spanien och Portugal i syd och länder som Sverige och Tyskland i norr, är stora. Lite förenklat kan man säga att de länder som är mest beroende av stora inkomster från det kommersiella fisket är hårdast motståndare till att förbättra en fiskepolitik som fram tills nu varit den sämsta i världen.
Det HaV främst vill förändra inom den gemsamma fiskepolitiken är det så förhatliga utkastsystemet där fisk kastas död över bord för att yrkesfiskarna ska kunna maximera värdet på sina fångster. Utkasten är inte långsiktigt hållbara för miljön säger HaV:s experter. Därmed säger man också samma sak som de drygt 760000 EU-medborgare som skrivit på Hugh´s Fish Fights upprop för att stoppa utkast i Nordsjön.
I sin ambition att komma tillrätta med dessa missförhållanden får vi väl också förutsätta att HaV tar samma ansvar för den del av havsmiljö- och fiskepolitiken som vi själva bestämmer över. Vattnen längs våra kuster är till exempel grovt misshandlade av åratal av överfiske. Ett samlat grepp för att återetablera förlorade fiskbestånd här är helt nödvändigt. Här behöver man inte vänta till 2013. Vi kan börja i dag. Om vi vill.
För att engagera dig och läsa mer om Hugh´s Fish Fight klicka HÄR
Anders Nicander

Det kanske dröjer innan tonfisken åter hoppar här vid Pater Noster men finns bra viljan kan de här vattnen snart bli en fantastisk sportfiskearena. (Foto: Anders Nicander)


Annons
AKTUELLT

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...