Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
HaV tror på miljöfrågorna

När EU:s fiskepolitik ska reformeras vill Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) att man ska sätt havsmiljön främst. Fiskerisektorn bör ses i sitt större sammanhang där havspolitikens miljömål är centrala, säger man.
2013 ska EU få en ny fiskeripolitik. Motsättningarna, främst mellan stora fiskenationer som Spanien och Portugal i syd och länder som Sverige och Tyskland i norr, är stora. Lite förenklat kan man säga att de länder som är mest beroende av stora inkomster från det kommersiella fisket är hårdast motståndare till att förbättra en fiskepolitik som fram tills nu varit den sämsta i världen.
Det HaV främst vill förändra inom den gemsamma fiskepolitiken är det så förhatliga utkastsystemet där fisk kastas död över bord för att yrkesfiskarna ska kunna maximera värdet på sina fångster. Utkasten är inte långsiktigt hållbara för miljön säger HaV:s experter. Därmed säger man också samma sak som de drygt 760000 EU-medborgare som skrivit på Hugh´s Fish Fights upprop för att stoppa utkast i Nordsjön.

I sin ambition att komma tillrätta med dessa missförhållanden får vi väl också förutsätta att HaV tar samma ansvar för den del av havsmiljö- och fiskepolitiken som vi själva bestämmer över. Vattnen längs våra kuster är till exempel grovt misshandlade av åratal av överfiske. Ett samlat grepp för att återetablera förlorade fiskbestånd här är helt nödvändigt. Här behöver man inte vänta till 2013. Vi kan börja i dag. Om vi vill.
För att engagera dig och läsa mer om Hugh´s Fish Fight klicka HÄR
Anders Nicander

Det kanske dröjer innan tonfisken åter hoppar här vid Pater Noster men finns bra viljan kan de här vattnen snart bli en fantastisk sportfiskearena. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta