Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Haven snart tömda

Världshaven har fiskats ut så omsorgsfullt av det kommersiella fisket att det inte längre finns några nya fiskevatten att exploatera. Effekten av detta är att även djuren längre ner i näringskedjan är på väg att försvinna.
I Dagens Nyheters nätupplaga i dag berättar man om en varning som kommer från University of British Columbia och National Geographic Society. Forskare från dessa institutioner har kartlagt hur stora delar av världshaven som det kommersiella fisket exploaterat sedan 1950. Deras resultat visar att fångsterna är minst dubbelt så stora som de borde vara föra att inte skada ekosystemen. Man konstaterar att de stora fiskeflottorna snart inte kommer ha någon stans att ta vägen. Fisken håller på att ta slut och den ekologiska balansen är rubbad.
Läs DN:s artikel HÄR
Anders Nicander

Världshaven är tömda och allt jämt dras de dödsbringande trålarna över bottnarna. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta