Omsättningen av varor och tjänster som är beroende av haven värderas till otroliga 21 biljoner kronor per år. " /> Haven värderas till 21 biljoner | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Tre miljarder människor är beroende av fiske som proteinkälla.
Haven värderas till 21 biljoner

Omsättningen av varor och tjänster som är beroende av haven värderas till otroliga 21 biljoner kronor per år.
Det visar en internationell WWF-rapport. Det motsvarar världens sjunde största ekonomi. Samtidigt har hoten mot havsmiljön aldrig varit större och resurserna utarmas i allt snabbare takt.
WWF uppmanar världens regeringar att agera för en hållbar havsförvaltning och minskad klimatpåverkan för att säkra havets resurser för framtiden.
– Världens hav föder oss, skapar jobb och välmående, men ändå låter vi dem kollapsa framför våra ögon. säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

– Världens hav föder oss, skapar jobb och välmående, men ändå låter vi dem kollapsa framför våra ögon. säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén.

Varor och tjänster från turism, fiske, energi, sjöfart och bioteknik ger en omsättning som motsvarar cirka 21 biljoner kronor årligen.
– Sveriges regering har en viktig roll att spela och vi uppmanar den att ta tre steg: arbeta för starka FN-mål för havet, att skriva på ett ambitiöst klimatavtal i Paris och öka skyddet av haven, säger Håkan Wirtén.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta