Syret i världshaven minskar

Vem tar ansvar för den nya tickande miljöbomben i Östersjön?

En studie visar att mängden syrefritt vatten i världens oceaner har fyrdubblats på 50 år. För kustnära vatten, som exempelvis Östersjön, har områden med syrebrist mer än tiodubblats sedan 1950. Klimatförändringar och övergödning är bidragande orsaker.

Låga syrehalter krymper inte bara livsmiljöerna för havens djur och växter, de kan också frigöra giftig vätesulfid och växthusgaser från bottnarna.
Att den internationella studien nu kan visa att mängden syrefritt vatten har ökat dramatiskt är förstås alarmerande.

”Syre är fundamentalt för livet i havet, och den ökande syrebristen är en av de allvarligaste effekterna som mänsklig aktivitet har på miljön”

– Vår studie är den första som tar ett sådant här brett grepp på syrebristens utbredning, dess konsekvenser och möjliga lösningar både i oceanerna och i kustområdena. Syre är fundamentalt för livet i havet, och den ökande syrebristen är en av de allvarligaste effekterna som mänsklig aktivitet har på miljön, säger Karin Limburg, professor vid SUNY College of Environmental Science and Forestry och gästprofessor vid SLU Aqua.

Klimatförändringar uppges vara den viktigaste orsaken till syrebristen i världshaven. I mer kustnära områden spelar också övergödningen en betydande roll, då tillskott av näring från land leder till algblomningar. När planktonalgerna dör och bryts ner förbrukas stora mängder syre.

”Det här är ett problem som vi kan lösa…”

– Det här är ett problem som vi kan lösa, men om vi ska lyckas bromsa klimatförändringarna så krävs förstås globala insatser. Effektivare avloppsrening och minskad användning av fossila bränslen är två viktiga steg på vägen, säger Karin Limburg.

Studien publicerades nyligen i tidskriften Science.

Läs mer här.

Hans Hällman

Publicerad: 08 January 2018
Av: Hans Hällman