Mitt bland larmen om överfiske och fisksjukdomar så kommer måhända ett glädjebesked från Norge. Den norska kusten kokar nämligen av fiskarten tobis, som är en viktig bytesfisk för bland annat torsk och tonfisk. " /> Norska kusten kokar av tobis – forskare förbryllade | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Norska kusten kokar av tobis, vilket är ett hoppfullt besked för bland annat tonfisk. Foto: WWF
Norska kusten kokar av tobis – forskare förbryllade

Mitt bland larmen om överfiske och fisksjukdomar så kommer måhända ett glädjebesked från Norge. Den norska kusten kokar nämligen av fiskarten tobis, som är en viktig bytesfisk för bland annat torsk och tonfisk.

Både norska och svenska medier rapporterar nu om den explosionsartade ökningen av tobis längs den norska kusten. Både fiskare och forskare är förbryllade över den enorma tillgången, och säger att man får gå tillbaka till 1970-talet för att hitta något liknande.

– Jag har forskat på fiskbestånd i tio år, men aldrig sett så stora mängder. Mina kollegor säger också att detta är sällsynt, säger Keno Ferter vid Havforskingsinstituttet till NRK.

De väntar nu med spänning om detta påverkar rovfiskar positivt högre upp i näringskedjan, som exempelvis torsk och tonfisk. NRK publicerar filmklipp på fenomenet, där det tydligt framgår vilka enorma mängder det handlar om på vissa ställen. Här är länken till deras hemsida:

Läs om gäddfiske i norra Sverige:

Storgäddor i midnattssolens land – då rök skäggen

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta