Annons
Havets stora fiskar är oväntade klimathjältar | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Tonfisken gör nytta om den får dö naturligt, visar en fransk studie. Foto: SLU
Havets stora fiskar är oväntade klimathjältar

Den blåfenade tonfisken är en ny favorit bland vissa sportfiskare sedan den återetablerade sig på svenska västkusten. Nu visar en studie att den även har en oväntad klimatpåverkan.

Det är en fransk forskare som sänt ut ett pressmeddelande, om att havets stora fiskar har en ouppmärksammad förmåga att ta bort koldioxid ur atmosfären. Men bara om de får dö naturligt och sjunka till botten. Kolen, som exempelvis en tonfisk, bundit under sin livstid kommer då att lagras i sedimenten i tusentals eller till och med miljontals år, beroende på djupet, framgår det av pressmeddelandet.

“Men om fisken fångas kommer detta kol i stället att släppas ut som koldioxid i atmosfären efter några dagar eller veckor”, säger Gaël Mariani, forskare vid Université de Montpellier”.
Han konstaterar att fiskeindustrin brutit detta urgamla kretslopp.

Relaterad nyhet från din region
12 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Frågan är vilken diet denna gädda går på? Foto: Sola Predators
Fet, fetare, fetast – vad har denna gädda slukat?

Första advent närmar sig, och redan nu anländer en tidig julgris. Det handlar om en häpnadsväckande fet Värmlandsgädda, som vi förstås undrar vilken diet den kan tänkas gå på?

Gäddan i sin helhet.

Gäddan i sig kommer inte att skriva in sig i historieböckerna, eftersom den ”bara” vägde 7 kilo. Men med tanke på att den bara var 95 centimeter så är det underförstått att den var ovanligt tungt lastad. Som synes på bilden så har den frossat ordentligt på något, frågan är bara vad?
– Ja, den var riktigt fet. Vi har pratat en del om detta, och det går sjukt stor mört i det området vi fiskar på, en vanlig storlek är 20–25 centimeter. Vi tror att den stått och tryckt i sig en massa mört.

Det säger Daniel Löf i fisketeamet Sola Predators, som var med när kompisen Andreas Henriksson fick upp gäddan. De övriga i laget är Jesper Nilsson och Andreas Larsson.
Vi tackar för bilden på ”julgrisen” och hänvisar till Sola Predators Instagram för er som närmare vill följa deras fiskafängen.

Du kanske även gillar detta