Just nu:
Annons

Nyheter

4 månader sedan Sverige Anders Lundin
Tonfisken gör nytta om den får dö naturligt, visar en fransk studie. Foto: SLU
Havets stora fiskar är oväntade klimathjältar

Den blåfenade tonfisken är en ny favorit bland vissa sportfiskare sedan den återetablerade sig på svenska västkusten. Nu visar en studie att den även har en oväntad klimatpåverkan.

Det är en fransk forskare som sänt ut ett pressmeddelande, om att havets stora fiskar har en ouppmärksammad förmåga att ta bort koldioxid ur atmosfären. Men bara om de får dö naturligt och sjunka till botten. Kolen, som exempelvis en tonfisk, bundit under sin livstid kommer då att lagras i sedimenten i tusentals eller till och med miljontals år, beroende på djupet, framgår det av pressmeddelandet.

“Men om fisken fångas kommer detta kol i stället att släppas ut som koldioxid i atmosfären efter några dagar eller veckor”, säger Gaël Mariani, forskare vid Université de Montpellier”.
Han konstaterar att fiskeindustrin brutit detta urgamla kretslopp.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta