De båda yrkesfiskarna trodde knappt sina ögon när de vittjade garnet. De förväntade sig att fånga stenbit – i stället blev det en 23 kilo tung och 165 centimeter lång havsål. (Foto: Öresundsakvariet) De båda yrkesfiskarna trodde knappt sina ögon när de vittjade garnet. De förväntade sig att fånga stenbit – i stället blev det en 23 kilo tung och 165 centimeter lång havsål. (Foto: Öresundsakvariet)[/caption] " /> Havsål fångad i Öresund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Havsål fångad i Öresund
De båda yrkesfiskarna trodde knappt sina ögon när de vittjade garnet. De förväntade sig att fånga stenbit – i stället blev det en 23 kilo tung och 165 centimeter lång havsål. (Foto: Öresundsakvariet)

De båda yrkesfiskarna trodde knappt sina ögon när de vittjade garnet. De förväntade sig att fånga stenbit – i stället blev det en 23 kilo tung och 165 centimeter lång havsål. (Foto: Öresundsakvariet)

Danska yrkesfiskarna Max Christensen och Jesper Pedersen fick kämpa extra hårt när de vittjade sitt garn i Öresund. En havsål på 23 kilo hade fastnat, en mycket ovanlig fångst som nu finns att beskåda i Öresundsakvariet.
De båda fångstmännen hade mycket väl kunnat sälja havsålen för ett stort belopp, men i stället kontaktade de Öresundsakvariet i Helsingör.
– Det är fantastiskt att den fångats här. Den är minst tio år gammal, men kan vara så gammal som 20-25 år. Den kommer att visas i vårt panormaakvarium och blir säkert populär vid påsklovet, säger marinbiologen Jens Peder Jeppesen till Sydsvenskan.

Havsålen lever i östra Atlanten, från Norge och Island i norr till Senegal i söder. Den finns även i Medelhavet och i Svarta havet. Svenska sportfiskerekordet innehas av Torbjörn Sandin från Särö. Han fångade ett exemplar på 11,99 kilo sydväst om Måseskär sommaren 2005.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
16 minuter sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta