Just nu:
Annons

Nyheter

2 månader sedan Sverige Anders Lundin
Här vid Hanö kan det bildas en ny nationalpark. Foto: Länsstyrelsen
Havsområde kan bli Blekinges första nationalpark

En satsning för att skydda marina naturvärden och gynna besöksnäringen. Det är målsättningen med Sölvesborgs kommuns ansökan om att bilda Blekinges första nationalpark.

Det är Länsstyrelsen som i samråd med Sölvesborgs kommun lämnat in ett förslag till Naturvårdsverket om att bilda en nationalpark. Det handlar om naturreservaten Hanö och Listershuvud tillsammans med biotopskyddsområdet Malkvarn och angränsande vattenområde. Området är redan i dag ett populärt friluftsområde.

– Hanö och Listershuvud är ett område med unika naturvärden som vi vill bevara för kommande generationer. En nationalpark skulle gynna besöksnäringen i hela Blekinge och locka både nationella och internationella besökare till länet, säger landshövding Sten Nordin på länsstyrelsens hemsida.
Här kan du läsa mer om planerna på nationalparken.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta