Just nu:
Annons

Nyheter

3 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Förkorta tiden mellan huggen med hjälp av experternas tips! Foto: Terkel Broe Christensen
Havsöring: 8 tips du inte får missa inför premiären

Havsöringpremiären på Västkusten 1 april är lika rödmarkerad som 24 december hos många havsöringfantaster. Men hur ska man på bästa sätt planera premiärturen för att få så bra utdelning som möjligt? Vi lutar oss mot experten Peter Alexanderssons 8 tips.

Peter Alexandersson lämnar väldigt lite åt slumpen. Foto: @flyfiction

1) Våren är ju relativt sen i år med ganska låga temperaturer i vattnet. Många fiskar hänger kvar nära å/älv/bäck-mynningar. Det är alltid effektivt att fiska nära sötvatten men fisken är ofta slank och i dålig kondis. Satsar man mer på senvår-platser har man däremot chans på finfina blanka öringar som hoppat lek föregående höst.

2) Jag är själv en orolig själ som gärna har högt tempo i mitt fiske. Är rörlig och lägger aldrig lång tid på samma plats om ingen fisk visar intresse. Byt hellre plats än bete är mitt absolut bästa tips för ett gott resultat. Studera kartor och försök lista ut var fisken kan tänkas dyka upp.

3) Öring på kusten är lite av ett schackspel där man för tillfället försöker lista ut bästa tänkbara plats. Spinnfiskar du, så använd gärna drag av genomlöpsmodell (typ snurrebassen). En upphängarfluga 50 centimeter framför draget kan vissa dagar vara överlägset effektivt. Enkelkrok på draget sparar våra små öringar vilket är nog så viktigt att tänka på.

4) Flugfiskar du så är kombon en skräckorange flou-ändfluga med en uv-dropper som upphängare mycket giftig. Rosa/orange/koppar och uv-Pearl så har du en färgpallet för hela vårens batalj med kustens öringar.

5) Tänk på att äta och dricka ordentligt för att vara maxkoncentrerad när fisken väl dyker upp. Vada försiktigt och ha alltid ett par polariserande brillor på nästippen. Dessa skyddar ögonen för vinande beten och du ser fisken som följer.

6) Allt för många fiskar allt för tunga drag och stora flugor. Du behöver inte kasta långt och gräset är inte grönare på andra sidan viken. Spinnbeten från 6 upp till 10 gram och flugor i storlek 10/12 är oftast perfekt storleksmässigt. Är det lite grummel i vattnet kan du givetvis gå upp något i betestorlek.

7) Prova en klassisk spinnare vilket är ett väldigt underskattat bete på kusten. Fiskar du generellt små beten i varierad fart så får du absolut mer fisk (enligt mig i alla fall).Du slipper dessutom oftast följare när fiskar tar hårt och bestämt.

8) Sist men inte minst en rekommendation. Tänk på uttaget av fisk. En ihjälslagen öring kommer aldrig mer att leka och vårt fina västkustbestånd är verkligen värt att vårda.

 

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta