Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Havsöring Cup på Öland

Vårtävlingens segrare Niclas Solbergh från Borgholm med en vacker havsöring på 2,88 kilo. (Foto: Stina Börjesson)

Lördag 5 november är det dags att vässa krokarna för en dust med de havsöringar som vågar sig nära Ölands kuster. Då går höstversionen av den populära tävlingen Havsöring Cup av stapeln. En nyhet i denna upplaga är att tjejer får möjlighet till en gratis fiskekurs dagen innan tävlingen.
Efter rekordet med 111 tävlande i vårens Havsöring Cup beslutades att även arrangera en hösttävling. Denna kommer att genomföras under en dag, med startplats i Källa Hamn och på Bo Pensionat i Vickleby. Vid extremt väder är söndagen alternativ dag. Starten går 07:00 och fisket avslutas 17:00 oavsett var på Öland man befinner sig. Invägning i Källa Hamn senast 18:00.
Tävlingsarrangörerna vill gärna att fler kvinnor skall ta chansen att uppleva tjusningen med havsöringsfiske. Därför har man tagit fram ett program riktat enbart till kvinnor. Programmet börjar dagen före tävlingen med en kroppkakslunch i Källa Hamn. Eftermiddagen ägnas åt utbildning i fisketeknik med tips och trix från kunniga instruktörer.
För mer information, klicka här.
Vill du tjuvstarta med lite fisketips redan nu? Kolla in vår webb-tv. Klicka här och sök på havsöring.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Johan Wernersson utmanade kylan och fick sin efterlängtade fisk. Foto: Privat
Johans kyliga fångst friskade upp Storfiskregistret

Januari kan väl knappast beskrivas som metets högtid, men de som utmanar kylan kan plötsligt hamna i rampljuset. Johan Wernersson fick exempelvis en ljusskygg fisk som friskade upp Storfiskregistret.

Johan och hans vapendragare Alexander Johansson bestämde sig för att inleda året med en fiskesatsning, och redan 1 januari började de med gäddfiske på öppet vatten, vilket resulterade i ett gäng fiskar. Det var dock dagen efter som den stora klev på – och då en helt annan art.
– Vi skulle meta några dagar, och var ute efter färna, id eller lake. Det var blött kallt och lerigt, berättar Johan för Fiskejournalen.

De började meta (bottenmete med glidtackel, hel räka med skal) runt 14-tiden och hade inte ett pet under hela dagen. Så fort mörkret lade sig small det dock till i Johans spö.

– Ett rejält hugg! Jag lyfte spöet och kände att det var en riktigt kraftfull fisk. Det blev en rejäl kamp och fisken gick rakt in i Alex lina och det blev kaos i mörkret, tur vi hade pannlampor.
Först trodde de att fisken hade gått loss, men Alex kände på linan och insåg att den var kvar och tillsammans fick de handdrilla in fisken.
– Till slut handlandade jag den med lera upp till kängskaftet, och när den ligger på mattan så inser jag att det är min största färna nånsin!


Den största i januari
Fisken var hela 59 centimeter lång och vägde 2 630 gram.
– Detta är den största färnan som någonsin regestrerats i januari. Senast inregistrerade färnan i januari var 1992, berättar Johan efter att ha dubbelkollat med Sportfiskarnas storfiskregister.

Vilka tips har han då till dem som vill fånga en kylig färna?
– Mina tre bästa tips för färna är hitta den djupaste hålan där färnorna patrullerar denna tid på året. Bottenmeta med hel räka med skal på, stort bete ger stor fisk – samt använd handvärmare och pannlampa.
Tack för tipsen Johan, och grattis till en präktig fisk, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta