[/caption] " /> Havsöring i skitväder | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Havsöring i skitväder

Ett stim med småsill har lockat måsarna. Med sillen kommer också öringen. (Foto: Anders Nicander)

Inledningen av sommaren har önskat en hel del övrigt att önska vädermässigt. Men längs Bohuskusten gör den förhållandevis låga vattentemperaturen havsöringen att havsöringen jagar aktivt.
Regn och rusk är väl inte det vi drömmer om inför sommarfisket. Men vill du fiska havsöring är det ofta ”rätt” väder. När vattentemperaturen når uppåt 17 grader är havsöringen i stort sett nattaktiv. Nu på sommaren hittar vi öringen i strömsatta sund och längs friliggande grymmor inomskärs. Avsaknaden av sol och blå himlar gör fisken mindre skygg vilket är en stor fördel om du fiskar på öring som går på grunt vatten eller som står nära stranden.
Har du tillgång till båt så pröva små friliggande grynnor och grund i fjordarna. Här finns öringen hela sommaren och även om den kan vara svår att hitta vissa dagar är den aldrig omöjlig.
Sommaröringen är ofta – till skillnad från vårens trötta och magra fiskar – i perfekt kondition. Gör du ett undantag och behåller en fisk är det en fantastisk matfisk och på kroken är den en riktig fighter. Riktigt lätt spinn eller fluga är rätt redskap. Glöm inte en sillimitation om du flugfiskar. Hittar du småsillen hittar du ofta öringen. Och silljagande öring är en drömfisk på lätt flugutrustning.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta