[/caption] " /> Havsöring i skitväder | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Havsöring i skitväder

Ett stim med småsill har lockat måsarna. Med sillen kommer också öringen. (Foto: Anders Nicander)

Inledningen av sommaren har önskat en hel del övrigt att önska vädermässigt. Men längs Bohuskusten gör den förhållandevis låga vattentemperaturen havsöringen att havsöringen jagar aktivt.
Regn och rusk är väl inte det vi drömmer om inför sommarfisket. Men vill du fiska havsöring är det ofta ”rätt” väder. När vattentemperaturen når uppåt 17 grader är havsöringen i stort sett nattaktiv. Nu på sommaren hittar vi öringen i strömsatta sund och längs friliggande grymmor inomskärs. Avsaknaden av sol och blå himlar gör fisken mindre skygg vilket är en stor fördel om du fiskar på öring som går på grunt vatten eller som står nära stranden.
Har du tillgång till båt så pröva små friliggande grynnor och grund i fjordarna. Här finns öringen hela sommaren och även om den kan vara svår att hitta vissa dagar är den aldrig omöjlig.
Sommaröringen är ofta – till skillnad från vårens trötta och magra fiskar – i perfekt kondition. Gör du ett undantag och behåller en fisk är det en fantastisk matfisk och på kroken är den en riktig fighter. Riktigt lätt spinn eller fluga är rätt redskap. Glöm inte en sillimitation om du flugfiskar. Hittar du småsillen hittar du ofta öringen. Och silljagande öring är en drömfisk på lätt flugutrustning.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta