Havsöring i skitväder

Ett stim med småsill har lockat måsarna. Med sillen kommer också öringen. (Foto: Anders Nicander)

Inledningen av sommaren har önskat en hel del övrigt att önska vädermässigt. Men längs Bohuskusten gör den förhållandevis låga vattentemperaturen havsöringen att havsöringen jagar aktivt.
Regn och rusk är väl inte det vi drömmer om inför sommarfisket. Men vill du fiska havsöring är det ofta ”rätt” väder. När vattentemperaturen når uppåt 17 grader är havsöringen i stort sett nattaktiv. Nu på sommaren hittar vi öringen i strömsatta sund och längs friliggande grymmor inomskärs. Avsaknaden av sol och blå himlar gör fisken mindre skygg vilket är en stor fördel om du fiskar på öring som går på grunt vatten eller som står nära stranden.
Har du tillgång till båt så pröva små friliggande grynnor och grund i fjordarna. Här finns öringen hela sommaren och även om den kan vara svår att hitta vissa dagar är den aldrig omöjlig.
Sommaröringen är ofta – till skillnad från vårens trötta och magra fiskar – i perfekt kondition. Gör du ett undantag och behåller en fisk är det en fantastisk matfisk och på kroken är den en riktig fighter. Riktigt lätt spinn eller fluga är rätt redskap. Glöm inte en sillimitation om du flugfiskar. Hittar du småsillen hittar du ofta öringen. Och silljagande öring är en drömfisk på lätt flugutrustning.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...