Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Havsöring som lax i Alaska

– Jag har aldrig i mitt liv sett så mycket havsöring, du måst komma hit med kameran. Så sa projektledaren för 8-fjordarprojektet, Niclas Åberg,  när han ringde i söndags.
Öringleken i Bohusläns vattendrag är i full gång och det är riktigt bra med lekfisk i år. Åratal av arbete med att återställa sargade vattendrag och nätfiskeförbud i många områden har gjort att beståndet är mycket gott.
I den lilla bäck i Uddevallatrakten där Niclas befann sig stod fisken tätt som i Alaska.
– 20-30 vuxna öringar på en yta av bara några kvadratmeter har jag aldrig sett förut och jag har ingen förklaring till varför fisken stod så, säger Niclas.
Har någon annan upplevt något liknande undrar vi.
Anders Nicander

Havsöringen leker i en liten bäck i Bohuslän.


Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta