[/caption] " /> Havsöringbäck rensas från vass | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Havsöringbäck rensas från vass

Redan andra säsongen märks en markant skillnad efter vassklippning.

Fiskevårdsnätverket Göteborg har rensat havsöringsbäck från bladvass om ett par hundra meter för att knyta ihop två fina lekområden. Den rensade sträckan ska främst fungera som uppväxtplats för öringyngel.
Bladvassen breder snabbt ut sig i näringsrika vattendrag och binder sediment och i förlängningen uppstår problem i form av vandringshinder. En annan negativ effekt kommer om vintern då vassen ruttnar. Under nedbrytningen, förmultningsprocessen, åtgår mycket syre och vattendragets syrehalt sjunker vilket skadar och slår ut känslig fauna. Vid kraftig växtlighet behöver också fisk riktigt högt vatten för att överhuvudtaget kunna förflytta sig.
Enligt Fiskevårdsnätverket Göteborg behöver vassen klippas under de tre följande säsongerna för att få ett bra resultat. Första klippningen utförs i juni och sedan i september. Redan andra säsongen märks en markant skillnad. Och efter tre års rensning har man återigen en porlande bäck. Finns bra beskuggning, kan ett års rensning vara tillräckligt, då vass kräver mycket ljus.
Med bättre syreförhållanden ökar antal insekter, dessutom etablerar sig fler arter. Detta är till fördel för både fisk och fågel.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta