[/caption] " /> Havsöringbäck rensas från vass | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Havsöringbäck rensas från vass

Redan andra säsongen märks en markant skillnad efter vassklippning.

Fiskevårdsnätverket Göteborg har rensat havsöringsbäck från bladvass om ett par hundra meter för att knyta ihop två fina lekområden. Den rensade sträckan ska främst fungera som uppväxtplats för öringyngel.
Bladvassen breder snabbt ut sig i näringsrika vattendrag och binder sediment och i förlängningen uppstår problem i form av vandringshinder. En annan negativ effekt kommer om vintern då vassen ruttnar. Under nedbrytningen, förmultningsprocessen, åtgår mycket syre och vattendragets syrehalt sjunker vilket skadar och slår ut känslig fauna. Vid kraftig växtlighet behöver också fisk riktigt högt vatten för att överhuvudtaget kunna förflytta sig.
Enligt Fiskevårdsnätverket Göteborg behöver vassen klippas under de tre följande säsongerna för att få ett bra resultat. Första klippningen utförs i juni och sedan i september. Redan andra säsongen märks en markant skillnad. Och efter tre års rensning har man återigen en porlande bäck. Finns bra beskuggning, kan ett års rensning vara tillräckligt, då vass kräver mycket ljus.
Med bättre syreförhållanden ökar antal insekter, dessutom etablerar sig fler arter. Detta är till fördel för både fisk och fågel.

Relaterad nyhet från din region
4 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Fredrik Andersson, Götene SFK, med en präktig lax från Vänern. Frågan är vem som drar den största under årets Kinnekulleträffen? Foto: Privat
Laxfest på Vänern – här kan du se fiskarna!

Kinnekulleträffen är årets största händelse för många trollingfiskare i Sverige. Under lördagen och söndagen kommer båtarna att sprida ut sig på ett glödhett Vänern – som har levererat väldigt mycket lax de senaste veckorna.

Det har rapporterats in många laxar över 10 kilo den senaste tiden, både vilda och sådana som har satts ut som smolt. Det tyngsta exemplet är Marcus ”Wibbe” Weibergs exemplar på hela 13 kilo, som du kan läsa om här.

Frågan är förstås om någon fångar en ännu större fisk under den klassiska tävlingen Kinnekulleträffen, som detta år avgörs som en onlinetävling? På söndag eftermiddag har vi svaret.
Fredrik Andersson i arrangörsklubben Götene SFK hälsar att alla kan följa dramatiken på denna sida, där det kommer att visas bilder på alla inrapporterade fiskar!

Du kanske även gillar detta