Häng med på årets Fiskekryssning 7-8 november och ta del av över 30 föredrag och workshops. Bland annat kommer Lars Vallin och Nicka Hellenberg att hålla ett sevärt föredrag om havsöring. 

" /> Havsöringen in på livet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Havsöringen in på livet

31_Lasse 3 foto Lars Vallin

Häng med på årets Fiskekryssning 7-8 november och ta del av över 30 föredrag och workshops. Bland annat kommer Lars Vallin och Nicka Hellenberg att hålla ett sevärt föredrag om havsöring. 

Både Lars Valin och Nicka Hellenberg har en gedigen kunskap om havsöringens biologi, hur fiskevårdsåtgärder gör nytta samt hur man bäst riktar fisket efter den populära arten. Eftersom Lars och Nicka också är fantastiska fotografer kan vi utlova en föreläsning med många kloka ord och vackra bilder.
Och vad passar väl bättre än att prata om de Östersjölevande öringar vi passerar medan vi kryssar? Både Hellenberg och Vallin har sin hemvist på Gotland och fiskar mycket i Östersjöns grumliga vatten, något som naturligtvis också föranleder visst fokus på miljön.
Ingen föranmälan krävs till detta föredrag som äger rum klockan 14.00 på Fiskekryssningens lördag.
Foto: Lars Vallin

Läs mer om Fiskekryssningen

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta