Havsöringexperternas bästa premiärtips!

Nio havsöringexperter uttalar som årets öringpremiär på västkusten. Läs tipsen här nedan!

Havsöringpremiären på Västkusten den 1 april är lika rödmarkerad som den 24 december hos många havsöringfantaster. Men hur ska man på bästa sätt planera premiärturen för att få så bra utdelning som möjligt? Fiskejournalen har frågat nio välkända havsöringprofiler om deras bästa tips för havsöringpremiären 2016.

Henrik Larsson
– Utifrån prognosen tisdag kväll: Årets premiär ser ut att bli lite blåsig med vind från väst som under kvällen och lördagen vrider mot syd. Dock stabilt väder och tryck med vattenstånd som ligger runt normalvatten eller strax över. De klassiska väst- och sydvända grundvikarna kommer nog att bli lite grumliga så ladda upp med flugor som syns bra, samt gardera med en diskret upphängare. Som vanligt; fiska aktivt och varierat samt byt plats om inget händer.

Mattias Drugge
– När du vet var du ska fiska så glöm aldrig att ringa den lokala fiskebutiken, där duggar senaste skvallret ofta tätt. Annars fiskar jag gärna sydvända vikar där vinden legat på några dagar. Jag söker öringen på allt från traditionella leopardbottnar till ”badkar”, alltså kustnära djuphålor som bildats av vind och vågor. Min flugask, även kallad ”retroasken” innehåller allt från hederliga kustmönster som Juletraet och Magnus till transparenta räkimitationer.

Ulf Börjesson
– Våga prova nya platser! Allt för många åker till de ”kända” platserna. Kolla vind, vattentemperatur och Google maps. Idag finns det öring längs hela kusten och det finns ingen orsak att trängas. Ytterligare ett tips är att våga hänga en liten märla i en kort tafs i krokböjen på huvudflugan. Är det klart vatten så är många gånger en mindre fluga det som behövs.

Tellis Katsogiannos
Mitt bästa tips så här års är nog att man bör söka av så många platser man kan i hopp om att pricka ett stim med blänkare. Det pågår fortfarande lite masklek och öringen kommer in i omgångar i grunda vikar på födosök.

Anders Nicander
Bästa tipsen är nog att fisken står långt in i vikarna a fiska grunt. Sök platser med pålandsvindar – där är vattnet varmast. Fiska ganska långsamt i kallt vatten

Mikael Hagman
Fiska alltid med lite större flugor och testa gärna Bombarda för ett långsammare fiske. Limma gärna fast en naturfärgad långsvansad jigg på en krok som alternativ till fluga. Nyp in hullingen, var rädd om utlekt fisk och de som är under minimått. Mörka beten i grumligt vatten och flashiga om det är klart och soligt.

Jonas Nordigårds
Fiska med blå/silver skeddrag på runt 14-18 gram. Använd ny krok och fräsch flätlina. Fiska grunt med sandbotten blandad med vegetation i anslutning till djupbrant. Fiskar ni runt 8-fjordarområdet får ni gärna vinka om jag passerar.

Emin Lager
Fiska av grunda vikar med pålandsvind och där solen ligger på. Dessa vikar ökar snabbare i temperatur och vinden trycker in föda. Tänk på att fisken kan gå oerhört grunt! Sätt dig med en karta exempelvis Google Maps och skapa en plan. Fisken är på jakt efter föda men att fiska i samma vik en hel dag kan ge klent resultat. Rör dig mycket! Klä dig varmt, en fisketur utan riktigt varma kläder gör att man tappar koncentrationen och fiskar dåligt. Tänk på att minimimåttet är 45 centimeter på havsöringen och att man enbart får behålla 2 fiskar per fiskare och dygn. Värna om beståndet! Tänk även på att utlekt fisk som är väldigt smal inte är något vidare att sätta tänderna i.

Johan Klingberg
– Fiska runt kobbar och skär där vinden ligger på. Korta kast med en grå zonker, cirka 30-40 centimeter under ytan med lämplig intermediatelina. Täck mycket yta och fiska aktivt.

Publicerad: 31 March 2019
Av: Mathias Arnham

Intressanta fiskeprylar från vår butik: