Det är mycket havsöringfokus på Västkusten nu, så här en vecka efter premiären. Till helgen är det minimässa i El-Ges stora sportfiskebutik på Backaplan, Göteborg. Arrangemanget äger rum för tionde året i rad och där finns allt som har med havsöring att göra. " /> Havsöringfrossa på Backaplan | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
Inte långt från bruset på Backaplan, finns fina havsöringsställen. Foto: Maria Ålander
Havsöringfrossa på Backaplan

Det är mycket havsöringfokus på Västkusten nu, så här en vecka efter premiären. Till helgen är det minimässa i El-Ges stora sportfiskebutik på Backaplan, Göteborg. Arrangemanget äger rum för tionde året i rad och där finns allt som har med havsöring att göra.
Det blir aktiviteter för både stora och små med kastuppvisningar, prova-på-aktiviteter, fiskdamm, lotterier och flugbindare. Både kända och  okända fiskare kommer vara på plats för att visa upp sina färdigheter.
Ta en sväng till El-Ges på Hisingen i helgen och glöm inte att det därifrån bara är några kilometer till bra havsöringställen. Hisingen är faktiskt Sveriges femte största ö med skärgård mot Kattegatt i väster och avgänsad av  Göta älv i söder och öster, och Nordre älv i norr. En riktig fiske-ö med andra ord!

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelsen meddelar att de tar hjälp av kustbevakningen för att skydda de lekande abborrarna.
Extra bevakning för att skydda Gotlands abborrar

Under våren är abborren en jagad art – både bland pimpelfiskare och vissa sportfiskare som vill fånga de stora exemplaren som lagt på sig vikt inför leken. Länsstyrelsen på Gotland meddelar att de kommer att bevaka abborrens lek extra noggrant denna vår.

På Gotland fredas sedan många år abborre och gädda mellan 1 mars–31 maj, med syftet att skydda fiskbestånden under och i anslutning till lekvandring och lekperiod.
Bakgrunden är att både abborre och gädda uppvisat en oroväckande nedgång sedan 1990-talet. Ett litet ljus i horisonten kan skönjas för abborren de senaste åren, men Länsstyrelsen markerar tydligt att beståndet fortfarande är skört.

De meddelar att det kommer att ske fisketillsyn under våren, och särskilt i områden där det förekommer gädd- och abborrlek. Tillsynen kommer att ske i nära samarbete med bland annat Kustbevakningen.

De påminner också om att minimimåttet för gädda är 40 centimeter och maximimåttet 75 centimeter. Vid handredskapsfiske får maximalt tre gäddor mellan 40–75 centimeter behållas per fiskare och dygn.

Du kanske även gillar detta