Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Havsöringhelg i Hakefjorden

Maria Ålander från Fiskejournalen är med och tävlar för båtteamet Cuba Libre i Hakefjorden Cup till helgen.

Glöm inte anmäla er till Hakefjorden Cup som går av stapeln utanför Stenungsund på lördag! Det är en ekologisk fisktävling och minimässa med fokus på havsöring. Det blir fiske, demodag, föreläsningar och kvällsaktiviteter.
Området runt Stenungsund är ett av väskustöringarnas viktigaste lekområden och de senaste åren har mängden havsöring ökat markant. Det gör förutsättningarna mycket goda inför helgens tävling. Både spinn och fluga är tillåtet och man tävlar i tre klasser, öppen klass, juniorklass och båtklass.
Fokus är dock inte på tävling, utan på havsöringfiske generellt och de som inte är ute och fiskar, kan under dagen provkasta alla nya spön och rullar eller kolla in den nya sportfiskebåten från Sima som presenteras. Allt sker i vårsolen på Stenungsbadens Yacht Clubs brygga.

Från Fiskejournalen tävlar båtteamet Cuba Libre bestående av Anneli Romany, Maria Ålander och Svante Hultengren. Ni kan även följa teamets förebredelser och själva tävlingen på Fiskejournalens redaktionsblogg.
Läs mer här: www.bjornsfiskeojakt.se

Relaterad nyhet från din region
2 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta