Just nu:
Annons

Nyheter

7 månader sedan Sverige Anders Holm
Havstulpaner växer till under sommaren men går att tvätta bort när de är små. Foto: Svenska Båtunionen
Havstulpanvarning i Sydsverige

Svenska Båtunionen går ut med en varning för Kalmar, Blekinge och Skåne län att havstulpanerna har förökat sig i en större utsträckning och att det är dags att se över sitt båtskrov och tvätta bort havstulpanernas larver som satt sig fast.

Tjänsten Havstulpanvarningen har funnits sedan 2001 och meddelar via sms när havstulpaner sätter sig fast på båtbottnar i specifika geografiska områden. Frivilliga observatörer längs Sveriges kustband rapporterar in havstulpanernas omfattning och när tillräckligt många rapporter kommit in skickas varningen ut till de som anmält sig till tjänsten. Syftet med varningen är att båtägare ska kunna använda andra metoder mot påväxt än giftig bottenfärg.

Havstulpanerna kan tas bort genom att tvätta av båtbotten, ta upp den på land eller åka in i sötare vatten. Det är viktigt att detta görs innan havstulpanerna hinner bygga sitt kalkskal alltför stort och hårt. Om skalet på havstulpanen har börjat hårdna och är cirka 5 millimeter stora vet du att det är dags att tvätta skrovet. Vinsten är också en ren båtbotten, snabbare skrov och mindre avgasutsläpp hos motorbåtar.

Havstulpanen är ett litet kräftdjur och finns längs sveriges kust upp till Kvarken.

Mer om Havstulpanvarningen hittar du via den här länken! Vill du veta mer om hur du underhåller din bår klicka du här!

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Här ringlar den prisade fiskvägen fram. Foto: Göran Billeson
Här är fina fiskvägen som tog hem förstapriset

Att bygga fiskvägar förbi kraftverk och andra vandringshinder brukar applåderas av både sportfiskare och älvräddare. Nu framhåller även arkitekter satsningen på den nya fiskvägen vid Nykvarnsholmen i Linköping.

Sveriges Arkitekter i Östergötland har nämligen utsett fiskomlöpet vid vattenkraftverket Nykvarnsholmen till vinnare av årets arkitekturpris 2020. Detta är en av de största naturvårdssatsningarna i i Linköpings historia.

– Det är jätteroligt att det här spännande och viktiga projektet uppmärksammas av Östergötlands arkitekter. När det gäller vårt fiskomlöp var det självklart viktigt att det skulle vara vacker, men det primära för oss var att uppnå en biologisk funktion vilket vi lyckats med. En stor mängd fisk, bland annat asp, har vandrat genom fiskomlöpet under 2020, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef för Vattenkraft på Tekniska verken.

Ur motiveringen går det bland annat att läsa:

”Nykvarnsholmen är ett positivt bidrag i Linköpings stadsmiljö med fokus på behov och värden för både människor och natur. På platsen möts natur, historia, pedagogik, teknik och estetik. Tekniska förutsättningar har vävts samman med värden för vistelse och ekologi till en helhet som respekterar och ansluter väl till sitt sammanhang”.

Du kanske även gillar detta