När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring. När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring.[/caption] " /> Headbangerdraget – betesrevolution? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Headbangerdraget - betesrevolution?
När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring.

När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring.

Skapelsen liknar en vobbler men är gjord i tyngre material. Huvudet är ledat och vänt bakfram, vilket fungerar som en lös styrsked.
Resultatet blir långa kast, ett drag med grund gång och helt oregelbundet mönster.
– Eftersom det väger 18 gram når man längre än med en vanlig vobbler. Om dragen rör sig för monotont så hugger inte fisken och man måste rycka i spöet för att ge det liv. Den här rör sig helt oregelbundet tack vare den lösa skeden. Helt plötsligt byter den håll som den simmar åt. Man kan också gå ned i hastighet eller stanna av, höja spötoppen och få den att vaka i ytan. Den liknar väldigt mycket en skadad fisk, säger Dan Lestander.
Det är fyra år sedan han började experimentera på en vanlig vobbler.
– Som konstnär är jag van att arbeta med udda material och att tänka på nya sätt. Jag modifierade och byggde om och när jag såg effekten av den lösa skeden tänkte jag ”wow”.
Nu vänder han sig via internet till allmänheten för hjälp med finansiering och större testverksamhet av headbanger-draget genom ”crowd-funding” på plattformen Kickstarter.
Se betes gång här:

 

Källa: NSD

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta