När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring. När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring.[/caption] " /> Headbangerdraget – betesrevolution? | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Maria Ålander
Headbangerdraget - betesrevolution?
När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring.

När uppfinnaren Dan Lestander har provat betet i Arjeplog, har han haft mycket bra fiske, särskilt på öring.

Skapelsen liknar en vobbler men är gjord i tyngre material. Huvudet är ledat och vänt bakfram, vilket fungerar som en lös styrsked.
Resultatet blir långa kast, ett drag med grund gång och helt oregelbundet mönster.
– Eftersom det väger 18 gram når man längre än med en vanlig vobbler. Om dragen rör sig för monotont så hugger inte fisken och man måste rycka i spöet för att ge det liv. Den här rör sig helt oregelbundet tack vare den lösa skeden. Helt plötsligt byter den håll som den simmar åt. Man kan också gå ned i hastighet eller stanna av, höja spötoppen och få den att vaka i ytan. Den liknar väldigt mycket en skadad fisk, säger Dan Lestander.
Det är fyra år sedan han började experimentera på en vanlig vobbler.
– Som konstnär är jag van att arbeta med udda material och att tänka på nya sätt. Jag modifierade och byggde om och när jag såg effekten av den lösa skeden tänkte jag ”wow”.
Nu vänder han sig via internet till allmänheten för hjälp med finansiering och större testverksamhet av headbanger-draget genom ”crowd-funding” på plattformen Kickstarter.
Se betes gång här:

 

Källa: NSD

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
SportfiskeSverige Online 2021 ska innehålla både livefiske och digital shopping om den blir av.
Freewater kastar loss mot digital sportfiskemässa

Sportfiskemässan blev som bekant inställd med anledning av pandemin – men nu planeras det i stället en digital variant i annan regi. Det är Freewater Pictures som hoppas ro i land en satsning samma datum 19–21 mars, under namnet SportfiskeSverige Online 2021.

Det är Oskar Stenberg och det övriga gänget i Freewater Pictures som vill samla branschen i digital form, nu när den fysiska mässan inte blir av. Sista spiken är inte inslagen ännu, men förhoppningsvis kan de ge grönt ljus inom kort.
– Vi har arrangerat ett flertal digitala mässor som blivit lyckade, och vi har ett koncept som vi tror kommer fungera i större skala också, berättar Oskar för Fiskejournalen.

De hoppas på ett 50-tal utställare och 30 betesbyggare, och själva basen för sändningen kommer att vara vid en marina där det finns öppet vatten, med livefiske och demonstrationer av både båtar och utrustning. Det kommer att ske under så säkra former som möjligt, och det är därmed inte öppet för allmänheten att komma just dit.
– Vi måste ha höga mål, men vi har testat oss fram med flera olika databaser och system som vi vet fungerar. Det mässor vi haft hittills har gett väldigt bra försäljning för utställarna.

Just nu raggar Freewater Pictures fler utställare och intressenter, och förhoppningen är att även Sportfiskemässan ska haka på så småningom.
–  Jag tror faktiskt att de fysiska mässorna kommer ett ha en parallell digital variant i framtiden. Det är på tiden att sportfisket digitaliseras, och jag hoppas folk känner att vi gör en bra sak för branschen, hälsar Oskar Stenberg.

Du kanske även gillar detta