Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt. Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt.[/caption] " /> Hederspris till Sportfiskarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Hederspris till Sportfiskarna
Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt.

Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt.

Sportfiskarna har nyligen tilldelats Vattenakademiens hederspris 2013 för fiskevårdsarbetet inom rovfiskprojektet.
I samband med det årliga evenemanget Vattenpuben i Stockholm uppmärksammar Vattenakademien viktiga insatser för vattenmiljön. 2013 var det alltså Sportfiskarna som tilldelades hederspriset.
– Naturligtvis jätteroligt att få den här typen av uppskattning. Det sporrar oss att fortsätta arbetet för livet under ytan, kommenterar Joel Norlin som är koordinator för Rovfiskprojektet.
Sportfiskarnas rovfiskprojekt startades för några år sedan och har blivit ett av Sveriges viktigaste fiske- och naturvårdsprojekt.
– Vi har lyckats åstadkomma mycket, men siktar på ännu mer. De sista åren har vi planerat och förberett väldigt många insatser. Det finns alltså goda förutsättningar att skruva upp tempot i åtgärdsarbetet de kommande åren, menar Joel Norlin.

Motivering till Vattenakademiens hederspris:

”Pristagarna har genom stora arbetsinsatser med hängivenhet och intresse skapat nya och spännande förutsättningar för artbevarande och bättre förutsättningar för biologisk mångfald i den akvatiska miljön.Akademien ser fram mot att följa resultatet av arbetet som utöver värdet för den biologiska mångfalden även har betydande sociala och kulturella dimensioner.”
www.sportfiskarna.se

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta