Efterleksfisket på gäddan är i full gång samtidigt som försäljningen av fiskeprylar peakar. Det är inte alltid enkelt att navigera genom snårskogen av alla prylar som finns där ute, så här kommer en ledsagare. Rätt och slätt - två starka rullar och en färggrann kombo för gäddfisket. " /> Helgens pryltips: Färgglada klingor och urstarka småsyskon | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 månader sedan Sverige Mathias Arnham
Shimano Stradic 4000XGFL, där ändelsen FL står för mjukare gång och längre kast. Haspelrullen fungerar lika bra i sött som salt vatten och framförallt till gäddfisket. Rullen hittar du i Fiskejournalens butik.
Helgens pryltips: Färgglada klingor och urstarka småsyskon

Efterleksfisket på gäddan är i full gång samtidigt som försäljningen av fiskeprylar peakar. Det är inte alltid enkelt att navigera genom snårskogen av alla prylar som finns där ute, så här kommer en ledsagare. Rätt och slätt – två starka rullar och en färggrann kombo för gäddfisket.

Nya multirullen ABU Garcia Revo Beast X är precis som rubriken benämner lillasyrran till ABU Revo Beast, en väl inkörd ”gäddmulti” med många användare. Revo X är lite mer sparsmakad när det kommer till detaljerna men minst lika vass när det gäller att kasta beten och hala in förbannade efterlekskrokodiler.

För haspelkastaren har Shimano gjort några förbättringar som bjuder på längre kast och mjukare gång på världskända arbetshästen Stradic.

Och vill du göra det enkelt för dig så har ABU Garcia och Svartzonker pusslat ihop en serie färdiga gäddkombinationer med både spö och rulle i ett – kit komplett. Dessutom är klingorna på Svartzonkerspöna lackade i en härlig apelsinorange kulör. Läckert!

Läs mer om produkterna här nedan.


1. ABU GARCIA REVO BEAST X 40/41

X-modellen är lillasystern till storsäljaren Revo Beast. En aningens enklare modell men tilltänkt till gäddfisket. Det bjuds på stativ och vevgavel i X-Cräftic (mäktigt namn för övrigt), Power stack carbon matrixslirbroms så mothuggen sitter där de ska. Magnetbroms, Infini II-spoldesign, smörjport med mera. Utväxling: 6.4:1, vikt: 265 gram.
Cirkapris från: 2999 kronor
Mer info: www.abugarcia.com


2. SHIMANO STRADIC 4000XGFL
Ny FL är en uppdaterad version av en redan tidigare bra rulle. Det bjuds på: Rotation Smoothness med Micro Module II och Silent Drive för mjuk invevning. Silent Drive, Hagane Gear med X Protect som förlänger livstiden på rullen samt LongStroke-Spole för längre kast. Fungerar för söt- och saltvattensfiske. Utväxling: 6.2:1. Vikt: 260 gram.
Cirkapris från: 2299 kronor
Mer info: www.normark.se
Finns i Fiskejournalens butik!


3. ABU GARCIA SVARTZONKER X COMBO
En trevlig spö+rullekombo designad i samarbete mellan Claes “Svartzonker” Claesson och ABU. Apelsinorange spöfärg med 30-tons grafitklinga. Relativt djup aktion och rostfria spöringar. Multirullen i denna kombo är Revo X-rulle i storlek 40. Finns som multi- och haspelmodell. Priserna avser: Enbart spö – Kombo.
Cirkapris från: 899 – 1999 kronor
Mer info: www.abugarcia.com

Pssst..! Gillar du att läsa om nya fiskeprylar? I senaste Fiskejournalen nummer 4 har vi en fullsmockad prylguide med bara spön och rullar för gäddfisket. Köp tidningen i butik eller teckna en prenumeration.

Skitfiske!

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Holm
Lugnt och stilla. Tystnaden är värd att lyssna till. Foto: Gunnar Westrin
Westrin ryter till: Sportfisket – avkoppling eller prestige?

Varför sportfiskar vi? Den frågan håller snart nog på att bli omöjlig att svara på.

Om jag hade fått frågan som tjugoåring hade jag förmodligen kläckt ur mig med ord som ensamhet och spänning. Idag säger jag detsamma men med tilläggen avkoppling och tystnad.  Jag har en polare som har ett alldeles tvärsäkert svar; ”sitta vid fjälljokken och dricka kaffe”. Eller killen från Gällivare som hade gått två mil till sitt fiskevatten. Vi möttes och han ville direkt bjuda på en kopp kaffe vid stranden. ”Hade jag glömt kaffet skulle jag absolut gå hem igen”, sa han tvärsäkert. Svårare än så är det inte. Fiskelycka är en personlig känsla som inte har något med vare sig material eller prestige att göra. ”Bara vara är liksom bäst”, sa kompisen.

Anar dock att här har uppkommit en skillnad generationerna emellan. Tävlingshysteriska tendenser har fullständigt exploderat, inte bara inom sportfisket utan hela världen ska tydligen tävla. Det är bara att läsa TV- tablåerna så får vi svaret. Varför måste någon alltid vara bäst? Är någon bäst är någon också sämst? Eller så här. Polaren fick åtta fina harrar och jag bara tre. Där kan en känsla av att vara otillräcklig smyga sig på. Den attityden fanns inte när jag var grabb.

Järnkrok med hulling
Folk har alltid fiskat, mest för att skaffa mat till sig själv och familjen. Om det var roligt eller ett tvång kan diskuteras. Jag har alltid fantiserat över hur vikinggrabben Finn fiskade på den tiden då älvarna var fullknökade med lax, den tid då benkrokarna successivt byttes ut mot järnkrokar. Eftersom Finn tydligen gillade att fiska, fick han sköta förehavandet som en del i det allmänna byahushållet. Hur han än betedde sig lossnade dock de flesta av fiskarna, eftersom kroken inte hade någon hulling. Under Finns levnad hade vikingatiden sakta beblandats med kommande järnålder. Järnkroken hade kommit för att stanna, men hur var det nu med hullingen?

Enligt historiska beskrivningar tog det nästan 200 år innan människan kom på hur man skulle få fisken att fastna, tills en dag geniet hade vaknat och hullingen var född. Enligt mitt sätt att se det var händelsen helt avgörande för alla kommande generationer fiskare och sportfiskare. Där startade förmodligen också det accelererade tävlingsmomentet, den dag då Finns framtida släktingar kunde komma hem med traktens största lax, tagen på järnkrok med hulling. Idag fiskar många av oss flugfiskare hullinglöst igen. Vikingablodet tycks svalla inom oss?

Förmiddagsmys vid harrjokken.

Förmiddagsmys vid harrjokken. Foto: Gunnar Westrin

Mest fisk är bäst?
I min ungdom var fångsten både ett spännande inslag och naturligtvis nödvändig kost. Vi ”behövde” inte ta hänsyn till vare sig storskaliga skogsavverkningar eller klimatförändringar. Vi befann oss i en helt annan dröm.

Med allt ovan skrivna konserverat i minnesbanken har jag svårt att begripa storheten i att få den största fisken. Störst är bäst är en fras jag inte blir klok på. Tävlingsmomentet har sargat mina drömmar och åsikter, får mig att känna ett allt tydligare utanförskap.

Som grabb fick jag lära mig att inga organismer fanns i ett oändligt antal. Inte ens myggen gick säker. Självklart släpper jag tillbaka alla fiskar som inte behövs för aftonens middag.

För mig betyder tillbakasläppet att vi gynnar bestånden, även om det finns plågsamhet med hanteringen. Men vad annars göra? Jag vill ju trots allt fiska. En stor det av beteendet att släppa tillbaka fisken bygger på mänsklighetens allt mer hänsynslösa exploateringar av vår natur. Det är nämligen inte bara överfisket som har decimerat fiskbestånden. Undrar vad Finn skulle säga om han hamnade i vår tid?

Tävlingsmomentet genomsyrar vår favorithobby. Industrin tävlar om de smartaste och snyggaste utrustningsdetaljerna. Vi konkurrerar mot/med varandra, oavsett fiskemetod och vatten. Bäst får mest och störst! Räcker det inte med ett drömmarnas vatten, en fisk till middag och en kåsa svartkaffe?

Gunnar Westrin

 

Ingen glömmer kaffet! Foto: Gunnar Westrin

Du kanske även gillar detta