Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Helhetsupplevelse i Hakefjorden

Spinn, fluga, båtfiske eller landfiske – alla kan vara med i Hakefjorden cup. (Foto: Nicka Hellenberg)

Den 28 april går Hakefjorden Cup av stapeln. Syftet är att sätta fokus på Hakefjordens ekologi. Tävlingen i sig är mer ett kul event där alla kan vara med.
Hakefjorden ligger utanför Stenungsund på västkusten. Området har varit hårt exploaterat under lång tid, både av yrkesfiske och av industri. Nu ser man dock en positiv utveckling och återhämtning för fjorden. Mängden havsöring och piggvar ökar markant, både i mängd och i storlek.
– Detta vill vi manifestera genom en ekologisk fisketävling för både spinnfiskare och flugfiskare, säger Björn Holmstedt, arrangör.
– I år har vi dessutom en extra spektakulär vinst. Den som tar största havsöringen, vinner en fiskevistelse på Kuba eller vid Jurassic Lake i Argentina.
Viktiga uppväxtområden
Området runt Stenungsund ,Tjörn och Orust är mycket viktiga uppväxtområden för havsöringen, berättar Niclas Åberg, projektledare för ”Åtta fjordar”.

– Att det är så stora mängder havsöring just nu, är en kombination av 25 års fiskevårdsarbete och det faktum att det varit höga vattenflöden se senaste två åren.
I samband med Hakefjorden Cup vill Niclas Åberg dock skicka en uppmaning till alla deltagare.
– Behandla fisken varsamt och kroka av den i vattnet. Hamnar den sprattlande på land, är det inte säkert att den överlever.
Alla är välkomna till Hakefjorden Cup. Tävlingen utgår från hotell Stenungsbadens brygga och avslutas med barmingel, föreläsningar, underhållning och middag.
Maria Ålander

Vill ni delta i Hakefjorden Cup?
Läs mer på: bjornsfiskeojakt.se eller stenungsbaden.se

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Länsstyrelser och kommuner kan få ett ökat ansvar för vattenförvaltning. Foto: Anders Lundin
Bättre vatten från fjäll till kust med "Blå plan"

Länsstyrelser och kommuner kan få ett större ansvar för landets vattenplanering, från fjäll till kust. Syftet är att genom bättre förvaltning höja kvalitén på våra vatten, och satsningen går under namnet ”Blå plan”.

Konceptet med en ”Blå plan” är att länsstyrelser och kommuner ska ta ett helhetsgrepp på hela avrinningsområdet, även de delar som passerar länets eller kommunens gränser. Bakom förslaget ligger Vattenmyndigheterna, som poängterar att det som pågår uppströms påverkar tillståndet i vattnet nedströms.
– Åtgärdsförslaget innebär att kommuner och länsstyrelser ska göra en förvaltningsövergripande vattenplanering med en helhetssyn utifrån hur hela avrinningsområdet mår, säger Johanna Söderasp, vattenvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

Det framgår inte direkt hur sportfiske och annan rekreation ska vägas in i planeringen, men planen är att enklare kunna sätta in rätt åtgärd på rätt plats, vilket i förlängningen sparar pengar.
Fokus ska vara på vattenförekomster där vattnet kräver åtgärder för att få en god kvalitet. I sin planering ska även myndigheterna titta på hur vattnet påverkas av ett förändrat klimat.
Här kan du läsa mer om den ”Blå planen”.

Du kanske även gillar detta